Umetnik Ai Weiwei pod drobnogledom kitajskih oblasti

Kitajsko zunanje ministrstvo je potrdilo, da umetnika Ai Weiweija preiskujejo zaradi suma gospodarskega kriminala.

Objavljeno
07. april 2011 12.11
Posodobljeno
07. april 2011 12.11
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si
Peking - Umetnika, ki je sodeloval pri zasnovi znanega olimpijskega stadiona Ptičje gnezdo, so oblasti prijele v nedeljo, nato pa se je za njim izgubila vsaka sled.

Človek, ki ga mnogi vidijo kot enega najpomembnejših sodobnih umetnikov, je tudi oster kritik domačega režima. Njegov aktivizem za človekove pravice in svobodo se pogosto odraža tudi v umetniških delih.

Svojci kitajskega umetnika so trditve kitajskih oblasti, da je Weiwei vpleten v gospodarski kriminal, označili kot neresnične. »Namigovanja o gospodarskem kriminalu so absurdna, kar dokazuje že način, kako so ga prijeli. Vedli so se kot kriminalna združba in ne kot odposlanci pravne države,« je povedala sestra prijetega Gao Ge. Po besedah svojcev se oblasti bolj kot proti kriminalu borijo proti političnemu aktivizmu, ki bi lahko spodkopal njihovo avtoriteto.

Tamkajšnja policija še vedno ni potrdila, da je znani umetnik v njihovem priporu, prav tako pa ni ne duha ne sluha o prijatelju izginulega Wenu Tau, ki so ga prijeli v nedeljo. Tudi organizacije za človekove pravice dvomijo o motivih za prijetje. Trdijo namreč, da so tako Weiweija kot Taa prejeli v obsežni raciji, usmerjeni proti kitajskim desidentom. Povedali so tudi, da so kitajske oblasti v preteklosti »utajo davkov« večkrat uporabile za ustrahovanje glasnih nasprotnikov.

Kitajska zakonodaja sicer določa, da morajo pristojni organi svojce prijetega in njegovega delodajalca o priporu obvestiti v 24 urah. Izjemoma jim to ni treba storiti, če bi tako ogrozili preiskavo.