Umrl nekdanji makedonski predsednik Kiro Gligorov

Gligorova bodo na skopskem pokopališču v ožjem družinskem krogu pokopali v torek.

Objavljeno
02. januar 2012 13.42
Nekdanji makedonski predsednik Kiro Gligorov
Pi. K., Ma. Ja., Delo.si
Pi. K., Ma. Ja., Delo.si

Skopje − V Skopju je minulo noč v 95 letu starosti umrl Kiro Gligorov, nekdanji član predsedstva SFRJ in prvi predsednik samostojne Makedonije. Kot so sporočili iz njegovega urada, je umrl na svojem domu, pokopali pa ga bodo v torek na skopskem pokopališču v ožjem družinskem krogu.

Makedonska vlada je ob smrti Gligorova za torek razglasila dan žalovanja, piše Slovenska tiskovna agecnija. Makedonski premier Nikola Gruevski pa je v sporočilu za javnost poudaril, da bodo dejanja Gligorova ostala zapisana v makedonski zgodovini ter v kolektivnem spominu naroda in državljanov.

Iz regije že prihajajo izrazi sožalja ob smrti nekdanjega makedonskega državnika. Nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić je v sožalnem pismu makedonskemu predsedniku Gjorgeju Ivanovu med drugim poudaril, da je Makedonija postala samostojna po mirni poti tudi zaradi modre politike Gligorova. Sožalne brzojavke sta Ivanovu med drugim poslala tudi srbski predsednik Boris Tadić in hrvaški predsednik Ivo Josipović, hrvaški premier Zoran Milanović pa je izrazil sožalje makedonskemu kolegu Gruevskemu.

Gligorov je bil v nekdanji SFRJ na več visokih položajih, leta 1991 pa je bil na prvih večstrankarskih volitvah izvoljen za predsednika Makedonije. Obdobje njegovega prvega mandata je prineslo splošni referendum o samostojnosti Makedonije. Osmega septembra 1991 je Makedonija razglasila neodvisnost in nato postala edina nekdanja jugoslovanska republika, ki se tako ali drugače ni zapletla v spopade z Jugoslovansko ljudsko armado. Na prvih splošnih predsedniških volitvah oktobra 1994 je bil Gligorov izvoljen za prvega makedonskega predsednika s petletnim mandatom.

Tretjega oktobra 1995 je preživel poskus atentata v središču Skopja, v katerem je oslepel na eno oko. Napadalcev niso odkrili vse do danes, dodaja STA.