Unicef: 132 milijonov otrok ne obiskuje šole

Sklad Združenih narodov za otroke v poročilu ugotavlja, da predvsem deklice ostajajo brez šolske izobrazbe.

Objavljeno
27. junij 2013 20.17
T. Sch., Delo.si
T. Sch., Delo.si
Berlin - Nemški odbor Unicefa, ki letos praznuje 60-letnico delovanja, je ob tej priložnosti objavil poročilo z naslovom Pravica do prihodnosti (»Das Recht auf Zukunft«). Obsežna publikacija zajema najnovejše statistike o življenjskih razmerah otrok po svetu in analitične članke mednarodnih strokovnjakov o trenutnih izzivih za izboljšanje razmer med mladimi.

Strokovnjaki sicer ugotavljajo, da se izobražuje več otrok, kot kadar koli prej, vendar je kakovost pouka pogosto zelo slaba. Med okoli 132 milijoni otrok, ki nimajo možnosti pridobiti osnovno izobrazbo, je še vedno največ otrok s podeželja in deklic. Otroci iz revnih družin pa šolo obiskujejo do štirikrat manj pogosto, kot otroci iz premožnih družin.

V najštevilnejši generaciji vseh časov je zaskrbljujoče tudi število brezposelnih. V severnoafriških državah in na Bližnjem vzhodu je vsak četrti brez dela, v Evropski uniji pa se je odstotek brezposelnosti med mladimi z enajstih odstotkov, kot jih je bilo leta 2007, leta 2011 povečal na 21,4 odstotka. Najhuje je gospodarska kriza prizadela Španijo, kjer je brez službe okoli 50 odstotkov mladih.