Uporniški vodja Ntaganda prvič pred sodniki ICC

Kongovski general je osumljen zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov.

Objavljeno
26. marec 2013 16.34
Posodobljeno
26. marec 2013 16.34
T. Sch., Delo.si
T. Sch., Delo.si
Haag - Vodja dela upornikov v Demokratični republiki Kongo, general Bosco Ntaganda je danes prvič stopil pred sodnike Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) v Haagu, potem ko se je pred dnevi prostovoljno predal. Osumljen je več zločinov, od umorov do posilstev in novačenja otrok za vojake, izrekel pa se je za nedolžnega, poroča Slovenska tiskovna agencija.

»Seznanili so me s temi zločini, vendar se izrekam za nedolžnega,« je dejal, preden ga je ustavila sodnica Ekaterina Trendafilova. Kot mu je pojasnila, današnja razprava ni namenjena njegovemu izreku o krivdi, ampak seznanitvi z obtožbami in pravicami.

ICC je nato zaslišanje za potrditev obtožb sklical za 23. september. Na tej obravnavi bodo sodniki ugotavljali, ali ima tožilstvo dovolj dokazov za začetek sojenja.

Ntaganda, ena ključnih osebnosti v konfliktu na vzhodu DR Konga, je osumljen zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov, med drugim umorov več kot 800 ljudi, posilstev in plenjenj, novačenja otrok za vojake ter zadrževanja žensk kot spolnih suženj. Zločini naj bi zakrivili uporniki Unije kongovskih domoljubov (UPC) v regiji Ituri na vzhodu DR Konga v letih 2002 in 2003. Ntaganda je bil načelnik generalštaba teh sil, vodil pa jih je Thomas Lubanga, ki ga je ICC v svoji prvi sodbi julija lani obsodil na 14 let zapora.

Kot smo v Delu že poročali se je 39-letni Ntaganda, ki ima zaradi neusmiljenosti vzdevek Terminator, 18. marca predal ameriškemu veleposlaništvu v Kigaliju, od koder so ga nato v soboto prepeljali v Haag. Predaja je bila nepričakovana, saj gre za enega najbolj iskanih gospodarjev vojne na območju Velikih jezer. Sodeloval je v več uporniških skupinah, kot tudi v vojski DR Kongo. Je prvi osumljenec ICC, ki se je sam predal.