Ustavno sodišče: Deklaracija o suverenosti Katalonije nezakonita

Premier Katalonije je odločitev sodišča označil za zaskrbljujočo, a dodal, da bodo nadaljevali z odcepitvenimi načrti.

Objavljeno
08. maj 2013 20.34
SPAIN-REGIONS-CATALONIA-POLITICS
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Madrid  - Špansko ustavno sodišče v Madridu je danes deklaracijo katalonske suverenosti razglasilo za nezakonito. Deklaracijo je katalonski regionalni parlament januarja sprejel kot podlago za podlago referendumu o neodvisnosti Katalonije, ki naj bi ga izvedli leta 2014.

Deklaracija Katalonijo s 7,6 milijona prebivalci označuje za »suveren političen in pravni subjekt«, zagotavlja pa tudi, da bo referendum o neodvisnosti organiziran na demokratičen način.

Vlada v Madridu, ki je na ustavno sodišče naslovila pritožbo glede katalonske deklaracije, jo je že pred tem označila za nezakonito, saj španske regije ne morejo organizirati referendumov.

Premier Katalonije Artur Mas je izrazil veliko razočaranje nad odločitvijo ustavnega sodišča, ki jo označil za »zelo zaskrbljujočo«, a je hkrati dodal, da bodo nadaljevali z zastavljenimi odcepitvenimi načrti.

Gospodarska kriza v Španiji je podžgala separatistične težnje v Kataloniji, ki je tradicionalno gospodarsko gonilo države. Mnogo Kataloncev namreč meni, da bi regija lažje premagovala krizo, če ji ne bi bilo treba dela svojih davčnih prilivov posredovati drugim, revnejšim regijam.