V Afganistanu umrlo pet avstralskih vojakov

V napadih pripadnikov afganistanskih varnostnih sil je bilo letos ubitih že 45 tujih vojakov.

Objavljeno
30. avgust 2012 11.12
AFGHANISTAN-SOCIETY
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Kabul − V dveh ločenih incidentih je v Afganistanu včeraj umrlo pet avstralskih pripadnikov sil Isaf, piše Slovenska tiskovna agencija. Najprej je Afganistanec v vojaški uniformi v osrednji provinci Uruzgan začel streljati na avstralske vojake ter pri tem ubil tri in ranil dva; pozneje pa sta na jugu Afganistana v strmoglavljenju helikopterja umrla še dva Avstralca.

Sile Isaf so sporočile, da je helikopter strmoglavil v času, ko niso potekale sovražne aktivnosti upornikov, in da incident že preiskujejo.

Z napadom v Uruzganu je letošnje število ubitih tujih vojakov v napadih pripadnikov afganistanskih varnostnih sil naraslo na 45, dodaja STA. Lani jih je v vsem letu v takšnih incidentih umrlo 35. Lansko leto so bili v treh napadih afganistanskih vojakov ubiti štirje Avstralci, deset pa jih je bilo ranjenih.

Vrhovni voditelj talibov Mula Omar je ta mesec dejal, da so uporniki prodrli v afganistanske varnostne sile, in ob tem pozval afganistanske policiste in vojake, naj »izkažejo enak pogum in duh« ter napadejo svoje tuje zaveznike, zaključuje STA.