Alžirski premier: Še vedno pogrešamo pet tujcev

Med štiridnevno dramo na črpališču plina In Amenas je umrlo 38 talcev in 29 ugrabiteljev.

Objavljeno
21. januar 2013 09.45
Posodobljeno
21. januar 2013 09.45
PHILIPPINES-ALGERIA-MALI-CONFLICT
Mo. B., Mo. Z., Delo.si
Mo. B., Mo. Z., Delo.si

Alžir - Alžirske oblasti še naprej preiskujejo črpališče plina In Amenas na jugovzhodu Alžirije, kjer se je v soboto po štirih dneh od ugrabitve razpletla drama s talci. Koliko ljudi je pred dvema dnevoma izgubilo življenje, še vedno ni povsem jasno. Alžirski premier Abdelmalek Selal je na današnji tiskovni konferenci, ki še traja, povedal, da še vedno pogrešajo pet tujih državljanov. Dejal je tudi, da je bilo več talcev usmrčenih s strelom v glavo. Po podatkih alžirske vlade je bilo med štiridnevno dramo ubitih 37 tujih talcev iz osmih držav in en Alžirec ter 29 od skupno 32 ugrabiteljev, ki so prišli, tako premier, s severa Malija. Tri od njih so aretirali. Bilanca je sicer po besedah predsednika alžirske vlade »provizorična«. Po doslej znanih podatkih so med ubitimi tujci Francoz, Američan, dva Romuna, trije Britanci, šest Filipincev in sedem Japoncev, kar je potrdila tudi japonska vlada.

Iz alžirskega notranjega ministrstva so v soboto sporočili, da je bilo ubitih 23 talcev in 32 islamističnih skrajnežev, a so opozorili, da bo število žrtev najverjetneje naraslo. To je danes potrdil tudi minister za komunikacije, ki je za enega od alžirskih medijev dejal: »Bojim se, da bo število ubitih popravljeno navzgor.« V soboto so z ministrstva sporočili, da je bilo v operaciji alžirske vojske v In Amenasu osvobojenih 685 Alžircev in 107 tujih talcev.

»Napad v In Amanasu je zgolj začetek«

Džulajbib, tiskovni predstavnik Moktarja Belmoktarja, ki je prevzel odgovornost za napad v Alžiriji, je v pogovoru za današnjo izdajo časnika Paris Match povedal, da operacija islamistov v In Amenasu pomeni »90-odstotni uspeh«. »Z zgolj štiridesetimi ljudmi smo uspeli zajeti pomembno strateško mesto, ki ga je varovalo osem sto vojakov,« je v telefonskem pogovoru z novinarjem francoskega časnika dejal Džulajbib. »Upamo, da se Francija zaveda, da bo imela opravka z ducati Mohamedi Merahi in Kaledi Kelkali [odgovoren za več atentatov v Franciji leta 1990]. Napad v In Amenasu je zgolj začetek,« je še povedal Džulajbib.

Proizvodnjo bodo znova zagnali jutri

Alžirski minister za energijo Jucef Jusfi je včeraj med obiskom plinskega črpališča In Amenas, kjer načrpajo okoli deset odstotkov celotnega alžirskega plina, napovedal, da bodo proizvodnjo znova zagnali že jutri. Obljubil je, da bodo alžirske oblasti poostrile varnostne ukrepe na črpališčih energentov, hkrati pa je zavrnil kakršnokoli možnost, da bi za varnost delavcev skrbele tuje varnostne sile.

Odgovornost za napad je v videu, ki ga je objavila mavretanska spletna stran Sahara Media, prevzel alžirski islamski skrajnež Moktar Belmoktar, ki je bil v odsotnosti že obsojen zaradi umora, ugrabitve in terorizma. V videu, ki naj bi bil posnet 17. januarja, dan po začetku napada, je povedal, da je ugrabitev izpeljalo 40 skrajnežev, o izpustitvi talcev pa se je bil pripravljen pogajati le ob ustavitvi vojaških operacij proti islamistom na severu Malija.

Čeprav se skrajneži ob začetku drame s talci sporočili, da je napad maščevanje alžirskim oblastem zaradi podpore francoskemu vojaškemu posredovanju proti islamskim upornikom v sosednjem Maliju, vendar nekateri strokovnjaki dvomijo v to, češ da sta načrtovanje in priprava tako kompleksne operacije gotovo zahtevala precej več časa, kolikor traja poseg Pariza v njegovi nekdanji zahodnoafriški koloniji.