V Alžiriji volijo predsednika

Vse kaže, da bo državo še naprej vodil ostareli predsednik Abdelaziz Bouteflika

Objavljeno
17. april 2014 13.27
ALGERIA-VOTE
Boštjan Videmšek, zunanja politika
Boštjan Videmšek, zunanja politika

77-letni Bouteflika državo vodi vse od leta 1999, ko je v Alžiriji še divjala državljanska vojna. V zadnjih petnajstih letih je z »absolutno večino glasov« slavil na vseh treh predsedniških volitvah, vmes pa je s spremembo ustavo poskrbel za podaljšanje svoje vladavine v še en mandat. Tega bo, kot kažejo prva poročila iz alžirskih volišč, dobil na letošnjih predsedniških volitvah.

Še pred nekaj meseci se je zdelo, da veteran alžirske borbe za neodvisnost in dolgoletni voditelj Nacionalne osvobodilen fronte (NLF) zaradi starosti in, predvsem, slabega zdravja ne bo sposoben še enkrat kandidirati za predsednika. Po srčnem infarktu, ki ga je doživel pred letom dni se je Bouteflika dolgo časa zdravil v Parizu. Kot voditelja so ga odpisali tudi najbolj vidni pripadniki njegovega ožjega kroga, v katerem imajo poleg generalov in vodilnih mož obveščevalne službe največ moči trgovci z nafto in zemeljskim plinom.

Nafta in zemeljski plin predstavljata 95 odstotkov vsega alžirskega izvoza in sta v zadnjih letih Alžiriji (in režimu) omogočila sorazmerno »varen« sprehod skozi arabsko pomlad ter domačo politično in socialno krizo. Oblasti so tako rekoč v kali zatrle kakršne koli resnejše poskuse protestov, hkrati pa v navezavi z nekaterimi evropskimi državami (predvsem Francijo) in Združenimi državami še naprej slabile islamiste, ki so na edini »svobodnih in poštenih« volitvah leta 1991 slavile zmago, a jim je bila ta grobo odvzeta. Sledila je državljanska vojna, v kateri je umrlo med 150.000 in 200.000 ljudi, njene sence pa so v Alžiriji danes še vedno močno prisotne. Ravno pomembna vloga pri zaustavitvi državljanske vojne in trgovina z nafto in zemeljskim plinom - Ažirija je tretji največji izvoznik zemeljskega plina v Evropsko unijo, kar jv času zaostrovanja odnosov z Rusijo nikakor ni zanemarljiv podatek - ter podpora zahodnih voditeljev je Abdelazizu Boutefliki tudi na tokratnih volitvah že vnaprej zagotovila neulovljivo prednost.

Ko so alžirski mediji pred mesecem dni objavili, da bo Bouteflika, ki se je v zadnjem letu dni le dvakrat pojavil v javnosti, znova kandidiral, so v številnih mestih izbruhnili protesti gibanja Dovolj (arabsko: Barakat). Takoj po objavi veteranove vnovične kandidature so se iz predsedniške tekme umaknili trije kandidate. Ostalo jih je še pet. Med njimi je z naskokom najmočnejši Ali Benflis, nekdanji tesni Bouteflikin sodelavec, minister za pravosodje, karierni politik vladajoče NLF in soustanovitelj Arabske lige za človekove pravice. Benflis je leta 1999 celo vodil Bouteflikino predsedniško kampanjo, pet leta kasneje pa prvič samostojno kandidiral za predsednika. Doživel je popoln fiasko in se za skoraj deset let umaknil iz (uradne) politike. Benflisova predvolilna kampanja ni bila najbolj prepričljiva: Alžircem in Alžirkam ni zmogel ponuditi kaj posebej novega, zato se je z vsemi sredstvi lotil svojega nekdanjega idola in ves čas ponavljal, da bo na predsedniških volitvah njegov največji tekmec - volilna prevara.