V Avstraliji zasegli rekordno količino metamfetaminov

Avstralski policisti so zasegli 585 kilogramov droge, katere vrednost ocenjujejo na okoli 342 milijonov evrov.

Objavljeno
28. februar 2013 10.08
AUSTRALIA-CRIME-DRUGS
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Canberra − Avstralski policisti so zasegli rekordno količino metamfetaminov, in sicer 585 kilogramov droge, katere vrednost ocenjujejo na okoli 342 milijonov evrov. Drogo so odkrili v pošiljki čistil iz juga Kitajske.

Po pisanju britanske mreže BBC je avstralska policija sporočila, da so drogo, znano pod imenom ice − gre za metamfetamin, pripravljen za kajenje −, zasegli na podlagi štirimesečne preiskave, ki so jo sprožili po anonimnem namigu o sumljivem početju v skladiščnih prostorih na območju West Ryde v Sydneyju.

Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal policijski poveljnik iz zvezne države Novi Južni Wales Andrew Scipione, so imeli veliko srečo, da jim je nekdo pred meseci posredoval namig. »To je gnusna in zahrbtna doga, zaradi katere ljudje prav znorijo,« je dejal.

Avstralske oblasti so poleg tega v okviru operacije aretirale 32-letnika iz Singapurja, 51-letnika iz Hong Konga in 21-letnega Avstralca. Aretirani trojici, ki jo bodo danes zaslišali pred sodiščem v Sydneyju, grozi dosmrtna zaporna kazen in/ali več kot milijon dolarjev kazni.

Avstralske oblasti ne izključujejo nadaljnjih aretacij bodisi doma bodisi v tujini. Kot je po pisanju katarske mreže Al Džazira pojasnil zvezni policijski komisar Tony Negus, nadaljnja preiskava že poteka.