V Avstriji in Nemčiji v pričakovanju poplav

V Spodnji Avstriji je deževje sicer ponoči ponehalo, a že zvečer pričakujejo nove padavine.

Objavljeno
01. junij 2013 14.59
Germany Floods
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Bregenz, Basel, München - Po obilnem deževju, ki je zajelo Avstrijo, Nemčijo in Švico, iz teh držav poročajo o naraščanju rek in poplavah. V Spodnji Avstriji je deževje sicer ponoči ponehalo, a že zvečer pričakujejo nove padavine. Donava povzroča težave prebivalcem v nemškem Passauu, v Švici pa so morali ustaviti plovbo na odseku reke Ren.

Iz Spodnje Avstrije zaradi obilnega deževja poročajo o povišanih vodostajih rek, zlasti Donave. Deževje je sicer v noči na danes ponehalo, zaradi česar so se razmere za zdaj umirile.

Vodostaj Donave je zgodaj zjutraj pri Korneuburgu, 12 kilometrov severozahodno od Dunaja, padel na 5,86 metra. Tudi vodostaji rek Ybbs, Erlauf in Pielach so rahlo upadli. Vremenoslovci zvečer sicer pričakujejo nove padavine, ki naj bi zajele sosednjo nemško zvezno deželo Bavarsko in avstrijsko Tirolsko, zaradi česar bi lahko reke ponovno narasle.

V avstrijski zvezni deželi Predarlberško so morali gasilci zaradi obilnih padavin posredovati kar 51-krat. Zaradi poplav so morali ponekod celo zapreti ceste. Dež je zjutraj sicer ponehal, a naj bi danes znova začelo deževati. Po podatkih tamkajšnjega urada za meteorologijo je v petek na Predarlberškem padlo od 45 do 93 litrov dežja na kvadratni meter.

Pomlad je sicer po podatkih avstrijskih vremenoslovcev letos v Avstriji postregla z eno največjih količin padavin po letu 1858.

Donava povzroča skrbi tudi prebivalcem v nemškem Passauu. Vodostaj Donave, ki je običajno pri 4,50 metra, je zaradi dežja v preteklih dneh narasel na 7,60 metra, je davi sporočila tiskovna predstavnica policije. V noči na nedeljo naj bi gladina Donave še naraslaa.

Težave tudi v Sloveniji in Švici

Tudi iz Švice poročajo o težavah zaradi padavin. Zaradi naraslega Rena so morali ustaviti plovbo po reki na 30-kilometrskem odseku med švicarskim mestecem Rheinfelden in zapornico Kembs v Franciji. Po podatkih švicarskih oblasti je vodostaj reke pri Baslu presegel 8,30 metra. Zaradi nevarnosti poplav so za plovbo zaprli tudi del reke Aare med Solothurnom in Bielom.

Tudi v Sloveniji obilno deževje povzroča težave. Agencija RS za okolje je že v petek napovedovala, da bodo zlasti reke v vzhodni Sloveniji v prihodnjih dneh močneje narasle. Razmere so se v petek sicer umirile, vendar predvidevajo, da bosta Mura in Drava ta konec tedna še naraščali, Mura pa naj bi v začetku prihodnjega tedna morebiti presegla opozorilni pretok.