V Bangladešu po obsodbi islamista dva mrtva

Po obsodbi Gulama Azama se je na ulice Bangladeša zgrnila večtisočglava množica njegovih privržencev.

Objavljeno
16. julij 2013 14.03
BANGLADESH-WARCRIMES-TRIAL-AZAM
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Daka – Po včerajšnji obsodbi nekdanjega voditelja islamistične stranke Džamat e Islami Gulama Azama na 90 let zapora so ulice Bangladeša preplavili privrženci stranke. V spopadih med policijo in protestniki je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP od včeraj umrlo najmanj pet ljudi.

Namestnik načelnika policije z okraja Satkhira je povedal, da je tudi danes na ulice prišlo več tisoč privržencev stranke Džamat, oboroženih s palicami, mačetami in zažigalnimi steklenicami. Skupina protestnikov je menda z mačetami napadla policista, na kar so njegovi kolegi odgovorili z ognjem. »Streljali smo na njih, da bi rešili policista. Dva aktivista Džamata smo zadeli in pozneje sta umrla,« je povedal.

Razočaranje na razsodbo

Bangladeško sodišče je Azama obsodilo zaradi vojnih zločinov, storjenih med in po devetmesečni vojni za odvisnost Bangladeša leta 1971. Množični protesti so spremljali celotni sodni proces, po včerajšnjih obsodbi pa je zavrelo. Spopadli so se tako privrženci Azama, ki trdijo, da je šlo za politično motiviran proces, kot njegovi nasprotniki, ki vztrajajo, da je kazen premila in bi ga morali obsoditi na smrt. V včerajšnjem nasilju so umrli vsaj trije ljudje.

Sodniki so po izreku sodbe pojasnili, da bi si Azam za zločine sicer zaslužil smrtno kaze, a pojasnili, da so se zaradi njegove starosti odločili za dosmrtno ječo. Odvetnik islamista, ki so ga med sojenjem primerjali tudi z nemškim diktatorjem Adolfom Hitlerjem, je po poročanju AFP že napovedal pritožbo na razsodbo.

Bangladeš trdi, da je pakistanska vojska med devetmesečno osamosvojitveno vojno s pomočjo domačih kolaborantov ubila več kot tri milijone ljudi in posilila 200.000 žensk. Tožilstvo vztraja, da je bil Azam med in po osvobodilni vojni »svetilnik«, ki je vodil vojne zločince in »arhitekt« grozodejstev, ki so jih zagrešile milice leta 1971.

Bangladeško sodišče za mednarodne zločine je doslej obsodilo pet ljudi, vključno z Azamom. Tri obtožence je zaradi vloge v vojnem zločine obsodilo na smrtno kazen. Vse dosedanje obsodbe so zanetile množične proteste na ulicah, ki so se sprevrgli tudi v nasilje.