V Belgiji potrdili evtanazijo tudi za hudo bolne otroke

Za predlog, ki je pravico do evtanazije razširili na otroke, je glasovalo 86 poslancev, proti je bilo 44.

Objavljeno
13. februar 2014 09.49
Posodobljeno
13. februar 2014 10.00
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Bruselj − Belgijski parlament je z 86 glasovi za, 44 proti in 12 vzdržanimi poskrbel, da je Beligija postala druga država na svetu (za Nizozemsko), ki je pravico do evtanazije razširila na hudo bolne otroke, in prva država, ki ne predvideva starostne omejitve (na Nizozemskem to odločitev lahko sprejmejo starejši od 12 let). Kontroverzni zakon, ki je dvignil nemalo prahu, bo stopil v veljavo zatem, ko ga podpiše kralj Philippe, kar pa je po mnenju analitikov zgolj formalnost, čeprav do vprašanja še ni zavzel uradnega stališča.

Predlog zakona je že decembra s 50 glasovi za, 17 proti in štirimi vzdržanimi podprl senat; po pisanju britanske mreže BBC pa ga je zdaj potrdil tudi spodnji dom.

Večina Belgijcev predlog podpira

Čeprav je predlog premostil že vrsto pravnih ovir in raziskave kažejo, da uživa veliko podporo − naklonjenih mu je kar tri četrtine Belgijcev −, so glasni tudi njegovi nasprotniki. Na predvečer glasovanja so se poslanci tako ostro spopadli v parlamentu, piše BBC.

Nasprotniki predloga trdijo, da bi zakon lahko ogrozil ranljive otroke, ki niso sposobni sprejemati tako zahtevnih odločitev, kot je sklep o evtanaziji. Njegovi privrženci se s tem ne strinjajo in poudarjajo, da bodo z njegovo pomočjo smrtno bolne otroke lahko rešili bolečine. »Videti umiranje bolnega otroka je odvratno, ni pravično,« je po navedbah agencije AFP dejala ena od zagovornic predloga, socialistična poslanka Karine Lalieux. »Evtanazija ne pomeni, da nekoga ubiješ, ampak da ga odrešiš trpljenja,« je dodala. »Vsak otrok in vsaka družina morajo imeti možnost odločati, da otroka rešijo bolečine.«

Predlogu nasprotuje katoliška cerkev, pa tudi številni zdravniki, ki trdijo, da je slabo spisan in nepotreben. »Bolečino lahko danes omilimo, paliativna nega je močno napredovala,« je povedala onkologinja Nadine Francotte. Zagovorniki zakona odgovarjajo, da to ni povsem mogoče, saj ni moč nadzorovati vseh vrst bolečine.

Evtanazijo hudo bolnih otrok bi sicer lahko izvajali le ob strogih pogojih. Zakon namreč uvaja številne zadržke: bolnik se mora med drugim zavedati odločitve in pomena evtanazije; bolezen mora biti smrtonosna in neozdravljiva, bolnik pa mora trpeti hude bolečine. Poleg tega morajo zahtevo po evtanaziji odobriti otrokovi starši in zdravniki, pri čemer je nujno posvetovanje s psihologom.

Evtanazija prvič dovoljena brez starostnih omejitev

V Belgiji je evtanazija dovoljena od leta 2002, ureja pa jo poseben zakon. Prosilec zanjo mora biti v času vložitve prošnje priseben. Napisana ne sme biti pod pritiskom, prosilec jo mora pripraviti večkrat. Odobrena je lahko samo, če je človek v zdravstveno brezizhodnem položaju ali ima trajne neznosne duševne bolečine. Zdravniki, ki opravijo postopek, morajo delati prostovoljno. Nujno je posvetovanje z drugim zdravnikom in najmanj enomesečno čakanje.

Leta 2012 so v državi zabeležili 1432 primerov evtanazije, kar je 25 odstotkov več kot leto pred tem, skupno pa predstavlja dva odstotka smrti v državi. Večina odraslih, ki se je odločila za evtanazijo, je bila po pisanju BBC starejših od 60 let in so bolehali za neozdravljivo obliko raka.

Če bo belgijski parlament predlog zakona zares potrdil, bo Belgija postala šele druga država na svetu, ki bo dovolila evtanazijo otrok, in prva država na svetu, ki jo bo dovolila povsem brez starostnih omejitev. Evtanazijo za neozdravljivo bolne otroke namreč že dovoljuje Nizozemska, toda le za starejše od 12 let.

Poleg teh dveh držav je evtanazija dovoljena še v Luksemburgu, o njej pa menda razmišljajo tudi v Franciji. Tudi v drugih delih sveta so glede evtanazije zelo velike razlike − celo znotraj Združenih držav Amerike je nekaj držav, ki jo v določenih primerih dovoljujejo (Oregon in Washington), večinoma pa ji tam odločno nasprotujejo.