V Belgiji prijeli osumljence spektakularne kraje diamantov

Policistom je uspelo zaseči tudi nekaj ukradenega plena, ki menda skupno znaša kar 50 milijonov dolarjev.

Objavljeno
08. maj 2013 15.46
FILE-BELGIUM-CRIME-DIAMONDS-AIRPORT
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Bruselj − Belgijska, francoska in švicarska policija so danes prijele več osumljencev, domnevno vpletenih v spektakularno krajo diamantov na bruseljskem letališču pred slabimi tremi meseci. Policistom je uspelo zaseči tudi nekaj ukradenega plena, ki menda skupno znaša kar 50 milijonov dolarjev, piše Slovenska tiskovna agecnija.

Krajo je 18. februarja na bruseljskem letališču Zaventem izvedlo osem roparjev. Odnesli so 120 mošnjičkov diamantov, ki so jih pripeljali iz flamskega pristanišča Antwerpen, središča svetovne trgovine z diamanti. V Svetovnem centru diamantov (AWDC), združenju trgovcev z diamanti, so rop označili za enega največjih.

Policijam treh držav je ta teden uspelo odkriti domnevne storilce. Kot je danes sporočil tiskovni predstavnik belgijskega generalnega tožilstva Jean-Marc Meilleur, je francoska policija v torek prijela enega domnevnega člana roparske ekipe, švicarska pa je nato izvedla še šest aretacij in odkrila tudi nekaj ukradenih diamantov.

Danes je sledila še akcija belgijske policije, ki je izvedla 24 aretacij in »zasegla veliko količino denarja,« je povedal Meilleur.

Roparji so po pisanju STA akcijo sicer skrbno načrtovali. Nekaj pred 20. uro so z dvema voziloma, črnima limuzinama z modro lučjo, prebili ograjo letališča in napadli transportno vozilo, iz katerega so nalagali dragocen tovor na švicarsko letalo, ki naj bi pristalo v Zürichu. Nekaj minut kasneje so že pobegnili.

Eno od vozil, ki so ju uporabljali tatovi, so kasneje našli zgorelo v bližini letališča.