Kljub pogajanjem o premirju v Ukrajini nič mirneje

Zunanji ministri so se dogovorili o skorajšnjem začetku pogajanj za dosego trdnejšega premirja, ki ga bo nadzoroval Ovse.

Objavljeno
03. julij 2014 09.24
Posodobljeno
03. julij 2014 09.30
UKRAINE-CRISIS/TALKS
B. K., Berlin; Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
B. K., Berlin; Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Kijev, Berlin − Kljub temu da zunanji ministri Nemčije, Francije, Rusije in Ukrajine intenzivno razpravljajo o ponovni prekinitvi ognja in iščejo morebitne rešitve, je statistika žrtev ukrajinske krize z vsakim dnem bolj krvava. V zračnem napadu na vas v provinci Lugansk je bilo po poročanju ruskega spletnega portala RT ubitih najmanj sedem ljudi, tamkajšnji prebivalci in uporniki so s prstom pokazali na ukrajinsko vojsko, kar pa je ta odločno zanikala.

RT ugiba, da bi lahko šlo tudi za napako pilota. Prava tarča ukrajinskih sil naj bi bilo uporniško oporišče nedaleč od vasi, a je pilot morda zgrešil. Ruske oblasti so že odločno obsodile napad na nedolžne, Kijev pa pozvale, naj preneha napadati civilne objekte.

Ukrajinska vlada je »protiteroristično operacijo«, kot imenuje vojaško posredovanje zoper upornike na vzhodu, ponovno zagnala v ponedeljek po prekinitvi premirja. Na čelo ministrstva za obrambo pa danes postavila Valerija Geleteja, ki je v nagovoru obljubil, da bo državi povrnil ozemeljsko celovitost. »Verjemite mi, kmalu bomo v ukrajinskem Sevastopolu [na Krimu] organizirali parado ob dnevu zmage.«

46-letni nekdanji policist je že tretji ukrajinski minister za obrambo v zadnjih šestih mesecih. Porošenko je danes prav tako imenoval novega poveljnika oboroženih sil, in sicer je položaj zasedel Viktor Muženko, ki je doslej vodil operacijo proti proruskim upornikom.

Premirje na vidiku?

Vnovična uveljavitev premirja na nemirnem vzhodu Ukrajine, kjer so spopadi med vojsko in proruskimi separatisti od sredine aprile vzeli že več kot 400 življenj, je znova na vidiku. Zunanji ministri Nemčije, Francije, Rusije in Ukrajine Frank-Walter Steinmeier, Laurent Fabius, Sergej Lavrov in Pavlo Klimkin, so se namreč včeraj v nemški prestolnici dogovorili o vrsti ukrepov za prekinitev ognja.

Ministri so se dogovorili o skorajšnjem začetku pogajanj − pogovori pod vodstvom tako imenovane kontaktne skupine, pri kateri je vztrajal Kremelj, naj bi se začeli najpozneje v soboto − za dosego trdnejšega premirja na vzhodu Ukrajine, ki ga bodo nadzorovali opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Rusija je tudi obljubila, da bo ukrajinskim varnostnim silam in članom Ovseja omogočila prehod prek svojega ozemlja za nadzor nad dvema mejnima prehodoma. Prav ti so postali eno ključnih vprašanj pri reševanju ukrajinske krize, saj Kijev in Washington trdita, da Rusija prek njih na vzhod Ukrajine pošilja orožje, kar pa v Moskvi zanikajo, piše agencija AFP.

Ruski zunanji minister Lavrov je po včerajšnjem srečanju sicer poudaril, da Rusija ne bo dovolila, da bi ukrajinska vojska premirje izrabila za reorganizacijo in prihod okrepitev, kot so jo med prejšnjo prekinitvijo spopadov obtožili proruski separatisti.

Poziv Putinu, naj upornike prepriča k pogajanjem

Francoski predsednik François Hollande in nemška kanclerka Angela Merkel sta danes v telefonski konferenci ruskega predsednika Vladimirja Putina pozvala, naj izkoristi svoj vpliv in izvede pritisk na proruske separatiste v Ukrajini, da bodo ti sedli za pogajalsko mizo, piše STA.

Kot poroča STA, sta Merklova in Hollande Putina pozvala, naj pomaga organizirati srečanje kontaktne skupine pred soboto, na katerem bi določili pogoje za prekinitev ognja v Ukrajini. Kontaktno skupino sestavljajo Ukrajina, Rusija in Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Nemirno tudi včeraj

Spopadi med ukrajinskimi silami in separatisti na vzhodu Ukrajine, ki niso pojenjali niti med desetdnevnim premirjem, so se po preteku le-tega stopnjevali. Nadaljevali so se tudi včeraj − z območja Donecka poročajo o več žrtvah med ukrajinskimi vojaki, podatki o morebitnih žrtvah med separatisti pa niso na voljo. Ukrajinske sile so separatiste izrinile iz treh vasi in prevzele nadzor nad mejnim prehodom Dovžanskij, pri čemer je biilo ranjenih devet ukrajinskih pripadnikov obmejnih sil. Še en mejni prehod na območju − Izvarjine − je bil včeraj zaradi spopadov zaprt. Nemirno je bilo tudi v Lugansku.