V Burmi osvobodili več političnih zapornikov

Med več kot 650 izpuščenimi zaporniki so tudi pomembni politični aktivisti, ki so bili zaprti več let.

Objavljeno
13. januar 2012 11.46
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Najpjidav - Dan po tem, ko je burmanska oblast z eno najvidnejših etničnih uporniških skupin v državi podpisala premirje, tamkajšnji mediji poročajo o še enem pomembnem koraku k demokraciji. Burmanska vlada je namreč ukazala osvoboditev več kot 650 zapornikov, koliko med njimi je političnih, še ni znano. V državi je menda še vedno zaprtih med 500 in 1500 političnih zapornikov.

Med drugimi so danes iz zapora izpustili Min Ko Nainga, ki ga je pred zaporom počakala velika množica. Gre namreč za voditelja študentskega gibanja, ki je odigralo ključno vlogo pri protestih leta 1988 znanih tudi kot »vstaja 8888«. Osvobodili so tudi vodjo politične stranke etnične manjšine Šan, ki so ga leta 2005 obsodili na 93-let zapora, ter nekdanjega burmanskega premiera generala Hin Njunta.

Kljub osvoboditvi nekaterih znanih aktivistov za demokracijo, pa protidemokratična gibanja opozarjajo, da bo morala burmanska vlada zavezanost svobodi šele dokazati. Pravi test bo, ali bodo izpuščeni politični zaporniki smeli nadaljevati s svojim delom in se svobodno izražati. Iz stranke demokratične voditeljice Aung San Su Kji pa so po poročanju Guardiana sporočili, da gre kljub vsemu za pozitiven znak.

Vojaška hunta je Burmi vladala vse od leta 1962, a so se razmere v državi lani začele spreminjati. Po več letih v hišnem priporu so osvobodili svetovno znano borko za demokracijo Aung San Su Kji in omilili medijsko cenzuro. Zaradi kršenja človekovih pravic je bila sicer Burm več desetletji izolirana od sveta. Pogoji, ki so jih zastavile Združene države Amerika in Evropska unija pa so; izvedba svobodnih volitve, izpustitev političnih zapornikov in sklenitev premirja z etničnimi manjšinami.