Vladne sile Damask »čistijo terorizma«, uporniki »osvobajajo« Alep

V soboto je bilo po navedbah Observatorija ubitih 164 ljudi, med njimi 86 civilistov, 49 vojakov in 29 upornikov.

Objavljeno
22. julij 2012 10.00
Posodobljeno
22. julij 2012 10.00
Z. R.
Z. R.
Damask – Državljanska vojna v Siriji se je konec tedna razširila na vso državo. Spopadi med uporniki in vladnimi sila mi so potekali tudi v drugem največjem sirskem mestu Alepo. V Damasku pa vladne sile napadajo soseske, kjer se zadržujejo uporniki, in jih poskušajo pregnati iz prestolnice.

V glavnem sirskem gospodarskem središču Alepo na severu države že tretji dan potekajo spopadi, zato je mesto zapustilo že več tisoč prebivalcev. Po navedbah prič spopadi divjajo v okolici glavnega sedeža obveščevalne službe in tudi v drugih mestnih predelih. Trimilijonski Alepo ob meji s Turčijo je priča najhujšim spopadom v več kot 16 mesecev trajajočem uporu proti režimu predsednika Bašarja Al Asada. Mestu je bilo do zdaj večinoma prihranjeno nasilje, kakršno je izbruhnilo drugod po državi . Protestniki so ponoči v središču mesta poškodovali kip Hafeza Al Asada, očeta sedanjega predsednika. Uporniki so zasedli tudi prehod Bab El Salam na meji s Turčijo, severno od Alepa. To je že tretji mejni prehod s Turčijo, ki so ga pripadniki Svobodne sirske armade zasedli v zadnjih dneh.

Po poročilih iz sirske prestolnice so vladne sile z bojnimi helikopterji danes napadle več sosesk v Damasku v želji, da bi od tam pregnale upornike, ki so ta teden napovedali odločilno bitko za osvoboditev prestolnice. Pripadniki elitne četrte divizije so obkolili in silovito napadli severno sosesko Barzo, ki je bila te dni prizorišče hudih spopadov. Sirski uporniki so se po močnem zračnem in kopenskem obstreljevanju umaknili iz soseske Meze. Asadovim silam je po poročanju BBC uspelo zavzeti nazaj ozemlje , ki je v preteklih dneh padlo v roke upornikov. O silovitem bombardiranju poročajo tudi iz mesta Deir ez-Zor, največjega na vzhodu države, ki je tarča helikopterskih napadov. Vladne sile poskušajo upornikom preprečiti, da bi utrdili nadzor nad mestom, ki leži okoli 430 kilometrov severovzhodno od Damaska in je pomembno za nadzor meje z Irakom.

Izrael medtem skrbi, da bi po morebitnem zlomu režima sirskega predsednika Bašarja A l Asada sirsko kemično orožje prišl o v napačne roke. Obrambni minister Ehud Barak je konec tedna izjavil, da Izrael ne bo dovolil, da bi sirski arzenal kemičnega orožja prišel v roke radikalnih islamističnih skupin, kot so na primer libanonski šiiti ali gibanje Hezbolah.

Zunanji ministri EU pa se bodo predvidoma jutri odločili za nov, že sedemnajsti krog sankcij proti Asadovemu režimu in znova pozvali k ustavitvi nasilja. Visoka zunanjepolitična predstavnica Unije Catherine Ashton je obžalovala, da se članicam VS ZN ni uspelo dogovoriti za učinkovitejši pritisk na sirskega predsednika Bašarja A l Asada za končanje nasilja. Evropski uniji tako ne preostane drugega, kot da še naprej podpira načrt posebnega odposlanca ZN za Sirijo Kofija A nana za končanje nasilja ter zaostruje sankcije proti posameznikom in podjetjem, ki sodelujejo z Asadovim režimom.