V divjanju tornadov v ZDA več mrtvih

Po do zdaj znanih podatkih je v hudem neurju umrlo najmanj 17 ljudi. Tornadi so povzročili tudi večjo gmotno škodo.

Objavljeno
28. april 2014 07.53
Posodobljeno
28. april 2014 07.53
USA-TORNADO/
M. Č., Ma. Ja., Delo.si
M. Č., Ma. Ja., Delo.si

Washington − Tornadi, ki so včeraj pustošili po osrednjem in južnem delu Združenih držav Amerike, so poskrbeli za smrtonosen začetek sezone − v zveznih državah Arkansas in Oklahoma so namreč zahtevali 17 življenj, več ljudi je poškodovanih, z zemljo pa so zravnane celotne soseske.

V zvezni državi Arkansas, kjer je tornado prečkal mesto Little Rock in njegovo okolico, je po navedbah agencije Reuters umrlo najmanj 15 ljudi, tornado pa je povzročil tudi večjo gmotno škodo. Kaže, da je močan veter z dežjem več sosesk z lahkoto dvignil v zrak in jih povsem razdejal. Hiše je dvignilo s temeljev, avtomobile obrnilo na strehe. Električni vodi so potrgani, ceste zaprte. Reševalci so tako vso noč na nogah in iščejo pogrešane.

»Kar je bila še pred nekaj urami prijetna soseska, je zdaj izginilo. Najmanj 50 domov je uničenih − nekateri povsem, od drugih so ostali le še temelji,« je za Reuters dejal republikanski kongresnik iz ArkansasaTim Griffin.

Drugi tornado, sicer del iste zračne mase, je v Oklahomi zahteval dve smrtni žrtvi. O tornadih so poročali tudi iz Nebraske, Iowe, Missourija in Kansasa. Ameriški vremenoslovci so opozorilo pred tornadi izdali vse od Srednjega zahoda do Teksasa na jugu ZDA.