V drugi krog egiptovskih volitev tudi uradno Mursi in Šafik

Volilna komisija je zavrnila pritožbe več kandidatov na račun prvega kroga predsedniških volitev.

Objavljeno
28. maj 2012 21.22
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Kairo − V drugem krogu predsedniških volitev v Egiptu 16. in 17. junija se bosta pomerila kandidat Muslimanske bratovščine Mohamed Mursi in nekdanji premier Ahmed Šafik, je danes potrdila egiptovska volilna komisija.

V prvem krogu zgodovinskih predsedniških volitev 23. in 24. maja, ki so bile prve po lanskem strmoglavljenju dolgoletnega voditelja Hosnija Mubaraka, nihče izmed kandidatov ni dobil potrebnih več kot 50 odstotkov glasov, piše Slovenska tiskovna agencija.

Kandidat nekdaj prepovedane Muslimanske bratovščine Mursi je zbral 24,8 odstotka glasov, zadnji Mubarakov premier in nekdanji letalski častnik Šafik pa 23,7 odstotka glasov, je danes povedal vodja volilne komisije Faruk Sultan. Na tretje mesto se je po njegovih besedah uvrstil naserist Hamdin Sabahi z 20,7 odstotka glasov, ki mu sledita zmerni islamist Abdel Monejm Futuh ter nekdanji zunanji minister in nekdanji generalni sekretar Arabske lige Amr Musa, ki so ga omenjali tudi kot največjega favorita.

Volilna komisija je po navedbah Sultana zavrnila pritožbe več kandidatov na račun volitev, med drugim tudi pritožbe Sabahija. Slednji se je konec tedna pritožil, ker je po njegovem mnenju notranje ministrstvo manipuliralo v korist kandidata Šafika. Ta po mnenju Sabahija ne bi smel kandidirati, ker je predstavnik starega režima, to pa naj bi določal tudi zakon.

Sicer pa sta tudi dva kandidata pod vprašaj postavila izid volitev. »Ob izidu volitev se postavljajo vprašanja,« je na novinarski konferenci v Kairu tako izjavil Musa, podrobnosti o domnevnih kršitvah pa ni predstavil. Futuh pa je dejal, da mu »vest ne dopušča, da bi volitve označil za pravične«. Po njegovih besedah je prišlo do kraje več milijonov egiptovskih funtov, ki so jih v zameno za glasove razdelili ljudem.

Vodja volilne komisije je očitke o poneverbah zavrnil, piše STA. Sporočil je še, da se je volitev minuli teden udeležilo 46 odstotkov volivcev. Volivcev v tej 82-milijonski državi je sicer okoli 50 milijonov.

Pred drugim krogom volitev se sicer številni Egipčani menda bojijo, da bo morebitna Šafikova zmaga oživila Mubarakov režim, po drugi strani pa menda obstaja bojazen, da bo zmaga konservativnega islamista Mursija prinesla večji nadzor Muslimanske bratovščine nad državnimi institucijami.