V Egiptu prisegla nova vlada

V vladi pod vodstvom premiera Ibrahima Mahlaba večina položajev ostaja v rokah že znanih obrazov.

Objavljeno
17. junij 2014 12.35
Posodobljeno
17. junij 2014 12.45
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Kairo − V Kairu je danes prisegla nova egiptovska vlada pod vodstvom premiera Ibrahima Mahlaba, v kateri pa večina položajev ostaja v rokah že znanih obrazov, piše Slovenska tiskovna agencija. Nova sta med drugim minister za zunanje zadeve in investicije, preostali, vključno s premierom, pa so večinoma isti, kot so bili že v dosedanji vladi.

Ministri so prisegli danes zjutraj pred novoizvoljenim egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem, slovesnost pa je v živo predvajala državna televizija. Sisi je mandat za sestavo nove vlade Mahlabu podelil 8. junija, potem ko je prisegel na predsedniški položaj.

Novi kabinet ima 34 članov, od tega je 13 novih. Med njimi je nekdanji veleposlanik Egipta v ZDA Sameh Šukri na položaju zunanjega ministra. Nasledil je Nabila Fahmija. Po ocenah poznavalcev je tako sklenil predsednik, ki načeloma pove, kdo bo vodil resorje za zunanje zadeve, notranje zadeve, obrambo in pravosodje, piše STA.

V vladi ostaja notranji minister Mohamed Ibrahim, ki je bil na čelu masivnega zatrtja protestov privržencev odstavljenega islamističnega predsednika Mohameda Mursija, v katerem je bilo ubitih 1400 ljudi, več kot 15.000 pa jih je pristalo v zaporu. Na položaju ostaja tudi obrambni minister Sedki Sobhi.

Povsem nov pa je resor za investicije, ki naj bi pomagal zagnati egiptovsko gospodarstvo. To je od leta 2011, ko je bil strmoglavljen dolgoletni diktator Hosni Mubarak, zašlo v hude težave. Ministrstvo bo vodil nekdaj vidni investicijski bančnik Ašraf Salman.

Poleg zagotavljanja stabilnosti države je prav zagon gospodarstva glavni izziv novega predsednika Sisija, ki je na majskih volitvah slavil s kar 97 odstotki glasov. Mednarodni denarni sklad (IMF) je Egiptu aprila napovedal nadaljevanje nizke, manj kot triodstotne gospodarske rasti, predvsem zaradi nestabilnosti, ki odganja tako turiste kot tuje vlagatelje, dodaja STA.