V Egiptu še tretji dan predsedniških volitev

Volilna komisija je volitve včeraj podaljšala za en dan. Kritiki opozarjajo, da hočejo s tem povečati udeležbo.

Objavljeno
28. maj 2014 10.31
TOPSHOTS-EGYPT-VOTE
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Kairo V Egiptu je danes še tretji dan predsedniških volitev, na katerih je v prvih dveh dneh po navedbah volilnih oblasti glas oddalo 37 odstotkov volivcev. Volilna komisija je namreč v torek volitve podaljšala za še en dan, pri čemer kritiki opozarjajo, da hočejo s tem le povečati sicer skromno volilno udeležbo.

Volilna komisija je svojo odločitev v torek utemeljila z vse višjim številom volivcev v zadnjih urah glasovanja, potem ko so podnevi v delih Egipta namerili do 40 stopinj Celzija.

Po nekaterih navedbah so menda to dejansko storili, da bi povečali volilno udeležbo; predstavnik volilnih oblasti je v torek zvečer sporočil, da je v prvih dveh dneh glasovalo 37 odstotkov volivcev. To je precej manj od 52 odstotkov, kolikor jih je glasovalo na volitvah leta 2012, ko je zmagal islamistični predsednik Mohamed Moursi.

Zdaj je videti, da bo na prvih volitvah po njegovi odstavitvi julija lani najbrž gladko zmagal vojaški poveljnik Abdul Fatah al Sisi. Brez težav naj bi premagal kandidata levice Hamdena Sabahija.

Ta je sicer danes kritiziral odločitev za podaljšanje volitev kot poskus »vmešavanja v številke in odstotke volilne udeležbe« ter izrazil prepričanje, da bi morali prešteti le glasove prvih dveh dni glasovanja. Proti podaljšanju so se izrekli tudi v taboru al Sisija, poroča STA.

Podporniki vojaškega poveljnika vidijo kot edinega rešitelja, ki bi lahko državo pripeljal iz treh let trajajočih nemirov, ki so se začeli leta 2011 z ljudsko vstajo proti takratnemu avtoritarnemu voditelju Hosniju Mubaraku.

Priljubljenost al Sisija je skokovito narasla, ko je vojska julija lani odstavila Morsija, proti kateremu so takrat potekali množični protesti.