V eksplozijah avtomobilov bomb v Iraku več deset mrtvih

Z današnjimi napadi se je število ubitih v podobnih krvavih dogodkih ta mesec povzpelo na več kot 780.

Objavljeno
29. julij 2013 15.09
IRAQ-UNREST-BOMBING
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Bagdada − Irak je danes pretresla vrsta eksplozij, v katerih je umrlo najmanj 51 ljudi, poškodovanih je najmanj 226. Z današnjimi napadi se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP število ubitih v podobnih krvavih dogodkih ta mesec povzpelo na več kot 780.

Danes je na devetih lokacijah v Bagdadu razneslo enajst avtomobilov bomb, katerih tarče so bili večinoma šiitski muslimani. Eksplozije so odjeknile tudi v mestih Kut, Basra in Samva južno od iraške prestolnice.

Od začetka leta je po ocenah AFP v Iraku umrlo že več kot 3000 ljudi. Analitiki porast nasilja pripisujejo nezadovoljstvu pripadnikov sunitske manjšine s šiitsko vlado, ki jo obtožujejo marginaliziranja njihove skupnosti.

Poleg težav z zagotavljanjem varnosti pa se iraška vlada sooča tudi z drugimi težavami, med drugim z zagotavljanjem osnovnih storitev kot sta elektrika in čista voda, močno pa je razširjena tudi korupcija. Državo so poleg tega ohromila tudi politična nesoglasja − politiki tako že več let niso sprejeli nobene večje zakonodaje, še piše AFP.