V eksploziji bombe blizu somalijskega parlamenta več mrtvih

Odgovornost za samomorilski napad so prevzeli pripadniki z Al Kaido povezane milice Šebab

Objavljeno
05. julij 2014 18.09
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA

Mogadiš - V močni eksploziji bombe v bližini poslopja somalijskega parlamenta v prestolnici Mogadiš je bilo danes ubitih več ljudi. Odgovornost za samomorilski napad so prevzeli pripadniki z Al Kaido povezane milice Šebab, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Avtomobil, poln razstreliva, je bil prestrežen blizu parlamenta in ga je razneslo,« je povedal policijski uradnik Mohamed Idle. Potrdil je, da je bil v avtomobilu tudi samomorilski napadalec.

Po navedbah varnostnega uradnika Mohameda Hasana so bili ubiti trije vojaki, med smrtnimi žrtvami pa sta tudi dva otroka. Policijski predstavnik Kasim Ahmed Roble je namreč pojasnil, da je eksplozija odjeknila v bližini začasne naselbine ljudi, ki so pobegnili pred lakoto leta 2011, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Po neuradnih podatkih naj bi umrl še četrti pripadnik varnostnih sil, več ljudi pa naj bi bilo tudi ranjenih.

Gre za zadnjega v vrsti napadov v Mogadišu v muslimanskem svetem mesecu ramazan, odgovornost pa je prevzel Šebab. »V žrtvenem napadu pred glavnim vhodom v stavbo parlamenta smo ubili več kot deset tako imenovanih pripadnikov policije,« je navedel tiskovni predstavnik milice Abdulaziz Abu Musab. »Želeli smo jim sporočiti, da poslanci niso varni nikjer v Mogadišu,« je še dodal in napovedal nove napade.

V ločenem napadu sta bila danes v Mogadišu ustreljena in ubita še dva prometna policista. Tudi za ta napad je odgovornost prevzela milica Šebab.

Premier Abdiveli Šejk Ahmed naj bi že sklical sestanek varnostnih predstavnikov, na katerem naj bi beseda tekla o krepitvi varnostnih ukrepov. Od začetka ramazana je bilo v Mogadišu ubitih najmanj 20 pripadnikov varnostnih sil.