V eksploziji v kitajskem premogovniku umrlo 19 rudarjev

Po podatkih pristojnih oblasti je 28 rudarjev še vedno ujetih pod zemljo.

Objavljeno
30. avgust 2012 09.59
Posodobljeno
30. avgust 2012 10.03
CHINA-ACCIDENT-MINE
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Peking − V eksploziji plina v premogovniku na jugozahodu Kitajske je včeraj umrlo 19 rudarjev, 28 pa jih je po podatkih tamkajšnjih oblasti še vedno ujetih pod zemljo.

V rudniku Xiaojiawan v provinci Sečuan je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v času nesreče delalo okoli 150 rudarjev. Reševalci so do zgodnjega jutra iz rudnika rešili več kot sto ljudi in jih s helikopterji prepeljali v bolnišnice, kjer so trije umrli. Še 16 od 44, ki so ostali ujeti pod zemljo, je mrtvih. Kot so sporočile lokalne oblasti reševalna operacija še vedno poteka, odgovornega za rudnik pa so aretirali.

Kitajski rudniki so sicer znani po tem, da so zaradi pomanjkanja regulacije, korupcije in neučinkovitosti med najbolj nevarnimi na svetu, nesreče v njih pa zaradi zanemarjanja varnostnih pravil precej pogoste. Po zadnjih uradnih podatkih je leta 2011 v rudniških nesrečah na Kitajskem umrlo 1973 ljudi, kar je približno 19 odstotkov manj kot leto pred tem. Po podatkih delovnih organizacij je resnična številka sicer bistveno višja, deloma zaradi načrtnega napačnega navajanja nesreč in števila žrtev. Pristojne oblasti nameravajo sicer še letos zapreti več kot 600 manjših rudnikov, ki praviloma veljajo za bolj nevarne od večjih.