V Franciji absolutna večina socialistov

Tako kažejo izidi vzporednih volitev, ki jih je objavila belgijska televizija. To bi okrepilo Hollandovo razvojno usmeritev.

Objavljeno
17. junij 2012 19.45
Posodobljeno
17. junij 2012 20.08
Z.R.
Z.R.

Pariz – Francoski socialisti so zmagali tudi v današnjem drugem krogu parlamentarnih volitev. Kot kažejo izidi vzporednih volitev, ki jih je objavila belgijska televizija, bodo imeli socialisti v parlamentu absolutno večino.

Drugi krog parlamentarnih volitev je zaznamovala nizka volilna udeležba. Do poldneva je svoj glas oddalo 21,4 odstotka volilnih upravičencev, kar je bilo primerljivo s prvim krogom volitev 10. junija, kjer je bila končna udeležba volivcev 57-odstotna. Takrat so socialisti z zavezniki dobili 46,77 odstotka glasov, doslej vladajoča Zveza za ljudsko gibanje (UMP) pa 34,07 odstotka.

Francoski premier Jean-Marc Ayrault je danes svoj glas oddal v Nantesu in ob tem pozval Francoze, naj dajo Hollandu »jasno, trdno in močno večino«. »Morali bomo sprejemati odločitve, ki bodo včasih težke. Zato moramo biti močni,« je dejal.

Kot kažejo javnomnenjske raziskave, bi si socialisti v drugem krogu utegnili celo zagotoviti absolutno večino v 577-članski narodni skupščini, kar bi Hollanda okrepilo tudi znotraj Evropske unije, ko gre za pogled na politike, primerne za reševanje evrske dolžniške krize.

Vprašanje je, ali se bo v parlament prvič po letu 1989 uspelo prebiti skrajno desni Nacionalni fronti Marine Le Pen. Glede na predvolilne raziskave javnega mnenja bi lahko dobila do tri poslanska mesta.

V Franciji parlamentarne volitve potekajo dober mesec za predsedniškimi v dveh krogih po večinskem volilnem sistemu. Francoski predsednik za sestavo vlade in za izvajanje svoje politike nujno potrebuje večino v parlamentu.