V Franciji aretirali lastnika podjetja PIP, izdelovalca prsnih vsadkov

Podjetje PIP so zaprli, njegove izdelke pa prepovedali, potem ko so ugotovili, da so uporabljali nedovoljeni silikon.

Objavljeno
26. januar 2012 09.05
Posodobljeno
26. januar 2012 09.20
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Pariz - Francoska policija je po pisanju Monda na domu v Six-Fours-les-Plages aretirala lastnika podjetja Poly Implant Prothese (PIP) Jean-Cluada Masa. Zaradi poneverbe bo moral 72-letni Mas letos stopiti pred sodnika, proti njemu pa so uvedli tudi preiskavo zaradi suma uboja.

Podjetje PIP so predlani zaprli, njegove izdelke pa prepovedali, potem ko so ugotovili, da so uporabljali nedovoljeni silikon, pri katerem je odstotek poškodb neobičajno visok. PIP je bil nekdaj tretji največji proizvajalec silikonskih vsadkov na svetu, proizvedli pa so več kot 100.000 vsadkov na leto. Sporne vsakde je menda dobilo med 300 in 400.000 žensk v 65 državah, med katerimi prevladujejo države Južne Amerike in Evrope.

»Ko me je danes poklicala ena od znank in mi povedala novico, sem si rekla končno!« je v pogovoru za francoski Figaro razlagala predsednica Združenja žensk s prsnimi vsadki Alexandra Blachère. »Dve leti mineva, odkar je zadeva prišla na dan, in od prvega dne nam ni bilo jasno, kaj ta gospod še počne na prostosti. Vsi smo bili presenečeni nad njegovo brezbrižnostjo do žrtev.«

Francosko ministrstvo za zdravje je decembra lani 30.000 ženskam s silikonskimi prsnimi vsadki, ki jih je izdelalo podjetje PIP, preventivno svetovalo, naj jih odstranijo, potem ko so pri osmih ženskah s temi vsadki ugotovili raka.

Kot je že decembra dejal ustanoviteljev odvetnik Yves Haddad, je podjetje PIP vedelo, da uporabljeni silikon ni dovoljen za izdelavo prsnih vsadkov, a da so ga uporabili zaradi želje po dobičku. »Živimo v kapitalističnemu svetu in tako pač je,« je takrat dejal Haddard.