V Franciji prijeli domnevnega vojnega zločinca iz BiH

Radomirja Šušnjarja obtožujejo sodeloval pri brutalnem pokolu več kot 60 civilistov iz BiH leta 1992.

Objavljeno
04. april 2014 19.01
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Sarajevo, Pariz - V Franciji so danes prijeli domnevnega vojnega zločinca iz BiH Radomirja Šušnjarja, ki je obtožen, da je leta 1992 sodeloval pri brutalnem pokolu več kot 60 civilistov iz BiH. Državno tožilstvo v Sarajevu je ob tem sporočilo, da je današnja aretacija posledica večmesečne preiskave v sodelovanju s francosko policijo.

Kot še poroča Slovenska tiskovna agencija, je bil Šušnjar med vojno v BiH v letih 1992-1995 pripadnik vojske bosanskih Srbov. 14. julija 1992 je skupina pod vodstvom zloglasnega bosanskega Srba Milana Lukića v Višegradu v hišo zaprla najmanj 60 civilistov in hišo nato zažgala. Sedmim osebam je uspelo, da so se rešili pred ognjenimi zublji.

Lukića je Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu decembra lani zaradi vojnih zločinov pravnomočno obsodilo na dosmrtno ječo.

Prijetje Šušnarja je jasen signal vsem domnevnim vojnim zločincem, da jih bosta tožilstvo in policija BiH izsledila in privedla pred roko pravice, je danes še sporočilo sarajevsko tožilstvo. Napovedali so tudi, da naj bi kmalu sledila izročitev Šušnjarja pravosodnim organom BiH.