V Grčiji nasilni izgredi desničarskih protestnikov

V izgredih so bile ranjene najmanj tri osebe, demonstranti pa so zažgali več avtomobilov.

Objavljeno
23. maj 2012 12.20
Posodobljeno
23. maj 2012 16.53
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Atene - V grškem pristaniškem mestu Patras je ponoči izbruhnil spopad med policijo in skrajnimi desničarji, ki so protestirali proti imigrantom. Protest so organizirali, potem ko naj bi konec tedna afganistanski državljan umoril lokalnega prebivalca, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Policija je v Patrasu aretirala Afganistanca, išče pa še dve osebi, ki naj bi bili povezani z umorom. 30-letnega Grka, ki je bil z nožem večkrat zaboden, so našli blizu njegovega doma. Priče so povedale, da so videle, kako so se pred umorom trije Afganistanci z moškim prepirali, ker naj bi enega izmed njih napadel njegov pes.

Na protestu blizu tovarne tekstila v mestnem predelu Ities, kjer začasno prebiva na stotine ilegalnih priseljencev, se je zbralo okoli 400 prebivalcev Patrasa in članov nacionalistične stranke Zlata zora.

Policija je morala proti jezni množici uporabiti solzivec, demonstranti pa so se odzvali z metanjem molotovk in razbitih steklenic. V izgredih je bilo poškodovanih najmanj osem policistov, demonstranti pa so zažgali več avtomobilov. Policija je aretirala pet ljudi, več kot 20 pa jih je pridržala.

Mestna četrt Ities je začasni dom več tisoč ilegalnih priseljencev, ki se poskušajo v pristanišču vkrcati na ladje, namenjene proti Italiji.

Stranka Zlata zora je bila 6. maja prvič izvoljena v grški parlament, na volitvah pa je prejela sedem odstotkov glasov, še piše STA.