V Grčiji začela delovati nova javna radiotelevizija

V nasprotju z odmevnim protestom, ki je spremljal zaprtje televizije ERT junija lani, so Nerit zagnali potihoma.

Objavljeno
05. maj 2014 17.38
GREECE-ECONOMY-MEDIA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Atene − V Grčiji je včeraj popoldne začela delovati nova javna radiotelevizija Nerit, piše Slovenska tiskovna agencija. V nasprotju z odmevnim protestom, ki je spremljal zaprtje Neritovega predhodnika ERT junija lani, so Nerit zagnali potihoma.

»Nekaj novega se je začelo ob 18. uri. Nov grški radio, internet in televizija (Nerit) so vstopili v grške domove s pluralizmom in zanesljivostjo, humanostjo in spoštovanjem do kulture in zgodovine,« je bilo po pisanju STA slišati po radijskih in televizijskih sprejemnikih.

Lansko naglo zaprtje ERT je bilo posledica velikih proračunskih rezov, ki so jih Atene izvedle kot del varčevalnih ukrepov. A zaprtje je skoraj pripeljalo do padca koalicijske vlade konservativnega premierja Antonisa Samarasa, potem ko je ena njegovih koalicijskih partneric prestopila v opozicijo.

Nenadno zaprtje ERT po več kot 60-letnem delovanju je šokiralo širšo javnost, številni zaposleni pa so se do zadnjega borili proti zaprtju in tako vztrajali z oddajanjem, vse dokler jih policija ni razgnala. ERT je zaposlovala več kot 2500 ljudi, še piše STA.