V Guantanamu našli mrtvega jetnika

Od leta 2002, ko so zloglasni kompleks za tako imenovane teroriste odprli, je to uradno že deveta smrt med med jetniki.

Objavljeno
11. september 2012 10.45
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Washington - Pazniki v ameriškem taborišču za osumljene teroriste v kubanskem zalivu Guantanamo so v soboto našli mrtvega jetnika. Med rutinskim pregledom v kampu 5 je jetnik v nezaveti ležal na tleh. Kot so sporočili iz južnega poveljstva ameriških oboroženih sil, so jetnika oživljali, a brez uspeha. Prepeljali naj bi ga v bolnišnico, a je bil že mrtev.

Od leta 2002, ko so zloglasni kompleks Guantamo odprli, je to uradno že deveta smrt med med jetniki; šest od teh ji je storilo samomor. Trenutno je v Guantanamu priprtih 167 ljudi.

Kamp pet je eden tistih delov kompleksa, kjer so nastanjeni jetniki, ki »predstavljajo grožnjo samim sebi in okolici«, je po pisanju tiskovne agencije AFP povedal tiskovni predstavnik poveljstva s sedežem v Miamiju Jose Ruiz. V soboto umrli jetnik je v kampu prestajal »disciplinsko kazen«; menda je v paznike metal lastne iztrebke.

Imena jetnika po pisanju AFP niso sporočili; menda želijo o tem najprej obvestiti njegovo družino. Agencija piše, da proti njemu ni bila podana nobena obtožnica. Je pa pokojni od začetka junija menda gladovno stavkal.