V hudi prometni nesreči v Kolumbiji umrlo 32 otrok

Čeprav vzroka nesreče še niso dokončno potrdili, policija domneva, da je voznik na avtobusu tovoril skrito pošiljko goriva.

Objavljeno
19. maj 2014 08.15
Posodobljeno
19. maj 2014 08.20
COLOMBIA/
Ma. Ja., K. V., Delo.si
Ma. Ja., K. V., Delo.si

Bogota − V mestu Fundacion, ki leži približno 750 kilometrov severno od kolumbijskega glavnega mesta Bogota, se je včeraj zgodila huda prometna nesreča, v kateri je umrlo 32 otrok, še 18 pa je hudo poškodovanih.

Kot poročajo tamkajšnji mediji, je avtobus prevažal 43 otrok, starih med dva in 12 let, ki so se vračali z maše v evangeličanski cerkvi. Nenadoma so ga na ulici zajeli plameni in avtobus je eksplodiral. Eksplozija je bila tako silovita, da otrokom, ki so ostali ujeti na avtobusu brez zasilnih izhodov, niso mogli pomagati. Le najstarejšim 18 je s hudimi poškodbami in opeklinami uspelo pobegniti − številni med njimi so v kritičnem stanju −, 32 pa jih je v nesreči umrlo.

Regionalni policijski poveljnik Adan Leon je opozoril, da informacija o številu mrtvih še ni dokončna, in dodal, da bi se bilanca smrtnih žrtev lahko še povečala. Številna trupla žrtev so ožgana do neprepoznavnosti − identificirali jih bodo lahko zgolj s pomočjo zobozdravstvenih kartotek.

Ognjenim zubljem pa je uspelo pobegniti vozniku avtobusa, ki je po nekaterih informacijah tudi kriv za tragedijo. Čeprav vzroka nesreče še niso dokončno potrdili in preiskava še poteka, policija domneva, da je voznik na avtobusu tovoril skrito pošiljko goriva, kar je po pisanju časnika El Tiempo v regiji običajna praksa. Kot so povedali otroci, ki so preživeli nesrečo, je le nekaj minut pred eksplozijo voznik poskušal iz kabine avtobusa v motor dotočiti gorivo, poroča časnik El Colombiano. Poleg tega je bil avtobus menda tudi močno preobremenjen − po podatkih lokalnih oblasti bi namreč smel prevažati zgolj 38 potnikov.

To ni prva tragedija, ki se je zgodila zaradi prakse z dodatnimi prostori za gorivo, opozarja časnik El Tiempo. Aprila 2007 je namreč na cesti med mestoma Santa Marta in Riohacha eksplodiral potniški avtobus, pri čemer je umrlo 27 ljudi, 15 pa je bilo poškodovanih.