V Italiji se tla še vedno niso umirila

Popotresni sunki še naprej povzročajo strah med prebivalci prizadete regije. Ponoči so jih znova zabeležili več deset.

Objavljeno
23. maj 2012 12.50
Posodobljeno
23. maj 2012 12.58
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Rim − Oblasti v regiji Emilija − Romanja na severovzhodu Italije, ki jo je v nedeljo ponoči stresel silovit potres z magnitudo 6 po Richterjevi lestvici, kljub nenehnim popotresnim sunkom tamkajšnje prebivalce spodbujajo k temu, da se kar najhitreje vrnejo na svoje domove, če ti niso poškodovani.

Vodja civilne zaščite v najhuje prizadetem mestu Finale Emilia Arturo Gherardi je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da v njihovih zasilnih taboriščih trenutno biva okoli 2000 ljudi, poleg njih pa številni spijo v avtomobilih v bližini domov. »Tisti, ki se lahko vrnejo domov, bi morali to storiti,« je dodal. Nekaj predelov mesta, kjer je danes že začelo obratovati nekaj lokalov in podjetij, bo sicer ostalo zaprtih, o razvoju dogodkov pa bodo javnost obveščali prek zvočnikov.

Popotresni sunki medtem še naprej povzročajo strah med prebivalci prizadete regije. Ponoči in danes zjutraj so jih znova zabeležili več deset, med njimi najmočnejšega z magnitudo 3,7.

Več prizadetih mest je včeraj sicer obiskal italijanski premier Mario Monti, ki se je sestal tudi z družinami žrtev, italijanska vlada pa je za prizadeto regijo razglasila 60 dni trajajoče izredne razmere in obljubila 50 milijonov evrov pomoči za obnovo domov in tovarn. Poleg tega bodo lastniki poškodovane lastnine začasno opravičeni od plačevanja davkov.