V Italiji ustanovni kongres stranke Nova desna sredina

V Rimu bo danes ustanovni kongres nove italijanske stranke Nova desna sredina, ki je nastala po razkolu v stranki nekdanjega premiera Silvia Berlusconija.

Objavljeno
07. december 2013 09.18
Ti. Kr., Delo.si, STA
Ti. Kr., Delo.si, STA
Rim - Stranka pod vodstvom notranjega ministra Angelina Alfana se želi v prvi vrsti pripraviti na volitve v Evropski parlament, ki bodo potekale prihodnje leto.

Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA si 43-letni Alfano v nasprotju s svojim dolgoletnim mentorjem Berlusconijem želi demokracijo tudi znotraj stranke. Tako se je odločil, da bodo vsa vodilna mesta zasedli izvoljeni predstavniki.

Nastanek nove stranke je premešal karte v italijanskem parlamentu. Alfanova skupina ima v spodnjem domu parlamenta, poslanski zbornici, 29 poslancev, v zgornjem domu, senatu, pa 30. Med njimi je tudi nekaj nekdanjih Berlusconijevih tesnih sodelavcev, na primer nekdanji vodja senatorjev njegovega Ljudstva svobode Renato Schifani.

Potem ko je Naprej Italija odrekla podporo vladi premiera Enrica Lette, je podpora Nove desne sredine za njen obstanek ključna. Alfanova stranka naj bi Letto podpirala vsaj prihodnjih 12 mesecev. V ospredju bodo vladna prizadevanja za gospodarsko rast, izvedli pa naj bi tudi reformo volilnega sistema.

Stranka si bo prizadevala za neposredne volitve premiera in za gospodarske reforme. »Manj davkov, manj javnih izdatkov, manj dolgov,« se glasi Alfanov slogan.

Stranka sicer želi postati najmočnejša sila na politični desni sredini, a kot piše APA, je zaenkrat še pod vprašajem, ali bo Alfanu dejansko uspelo konkurirati Berlusconijevi Naprej Italija.

Glede na najnovejše raziskave namreč lahko Berlusconijeva stranka med volivci še vedno računa z okoli 20-odstotno podporo, medtem ko se mora Nova desna sredina zadovoljiti s približno petimi odstotki.