V izbruhu filipinskega ognjenika več mrtvih

V izbruhu je umrlo najmanj pet ljudi, med njimi štirje turisti iz Evrope, sedem pa je ranjenih, med njimi nekateri huje.

Objavljeno
07. maj 2013 10.22
Philippines Volcano
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Manila − Na Filipinih se je davi, prvič v dobrih treh letih, znova zbudil 2.460 metrov visok ognjenik Myon, eden od tamkajšnjih najbolj aktivnih ognjenikov, ki je okoli 500 metrov v zrak izbruhnil ogromen oblak pepela in vulkanskega kamenja. Pri tem je po poročanju tujih tiskovnih agencij umrlo najmanj pet ljudi, sedem pa je ranjenih, med njimi nekateri huje.

Vodja filipinskega sveta za zmanjšanje tveganj in odpravo posledic katastrof Eduardo del Rosario je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP povedal, da so bile žrtve v času izbruha v bližini kraterja.

Po podatkih nemške tiskovne agencije dpa so med žrtvami štirje tuji turisti, in sicer trije Nemci in en Avstrijec, ki so bili v skupini najmanj 27 ljudi na plezalni odpravi, ter filipinski vodič. Še več ljudi, med njimi tudi ranjeni, je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP ujetih nedaleč od kraterja. Na območje bodo po navedbah guvernerja province Albay Joeyja Salcede kmalu poslali reševalce in helikopter.

Evakuacije niso odredili

Vodilni filipinski seizmolog Renato Solidum je dejal, da za okoliške prebivalce, ki so bili zaradi izbruha sicer zelo presenečeni, niso odredili evakuacije, saj je šlo za manjši in povsem običajen dogodek, omejen predvsem na okolico kraterja.

Ognjenik Mayon, ki leži približno 330 kilometrov jugovzhodno od filipinske prestolnice Manila, je od leta 1616, ko so začeli beležiti njegovo delovanje, izbruhnil skoraj 50-krat. Eden od njegovih najhujših izbruhov se je zgodil leta 1814, ko je lava prekrila mesto Cagsawa, umrlo pa je več kot 1200 ljudi.

Mayon je izbruhnil tudi avgusta 2006, a žrtev vsaj neposredno ni povzročil, je pa decembra istega leta zaradi tajfuna, ki je sprožil plaz vulkanskega kamenja, umrlo okoli tisoč ljudi. Decembra 2009 so morali zaradi novega izbruha evakuirati več deset tisoč prebivalcev, ki živijo v senci ognjenika.