V Izraelu odprli spomenik homoseksualnim žrtvam holokavsta

Spomenik so oblikovali po na znaku, ki so ga morali nositi na oblačilih tisti taboriščniki, ki so bili geji.

Objavljeno
11. januar 2014 10.56
ISRAEL-MEMORIAL-HOLOCAUST-HOMOSEXUAL
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Tel Aviv - V izraelski prestolnici Tel Aviv so v petek odprli prvi spomenik homoseksualcem, žrtvam holokavsta med drugo svetovno vojno.

Spomenik v mestnem parku je sestavljen iz treh velikih navzdol obrnjenih rožnatih trikotnikov v spomin na znak, ki so ga morali nositi na oblačilih tisti taboriščniki, ki so bili geji.

Na trikotnikih piše v hebrejščini, nemščini in angleščini: »V spomin na tiste, ki jih je nacistični režim preganjal zaradi njihove spolne usmerjenosti in spolne identitete«, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah lokalnih medijev je to tudi prvi spomenik žrtvam holokavsta v Izraelu, ki je posvečen tako judovskim kot nejudovskim žrtvam.

Spomenike homoseksualnim žrtvam nacizma so sicer že postavili v Amsterdamu, Berlinu, San Franciscu in Sydneyju, navaja britanski BBC.

V nacističnih koncentracijskih taboriščih je bilo v 30. in 40. letih prejšnjega stoletja ubitih 15.000 homoseksualcev, saj je bila za naciste homoseksualnost odklon, ki je ogrožal njihovo videnje Nemcev kot večvredne rase. Gestapo je imel poseben seznam, na katerem je bilo okoli 100.000 homoseksualcev.

Župan Tel Aviva Ron Huldai je na slovesnem odprtju poudaril, da so nacisti ob iztrebljenju evropskih judov storili tudi mnoge druge zločine v poskusu, da bi uničili vse, ki so jih imeli za drugačne. »Ta spomenik nas spominja na to, kako pomembno je spoštovati vsakega človeka,« je dodal. Slovesnosti se je udeležil tudi nemški veleposlanik Andreas Michaelis, ki je izpostavil pomen tovrstnih spominskih obeležij kot opomnikov za prihodnost.

Tel Aviv ima sicer zelo živahno gej sceno in vsako leto pripravijo tudi parado ponosa.