V javnost prišle sporne izjave ameriške diplomatke

Na YouTubu se je pojavil posnetek zasebnega pogovora Victorie Nuland z veleposlanikom ZDA. Janukovič je že prispel v Soči.

Objavljeno
07. februar 2014 12.01
UKRAINE-POLITICS-US-OPPOSITION--NULAND
Mo. B,. Delo.si
Mo. B,. Delo.si

Kijev − Neznani spletni uporabnik je včeraj na YouTubu objavil posnetek zasebnega telefonskega pogovora domnevno med namestnico ameriškega državnega sekretarja Victorio Nuland in veleposlanikom v Kijevu Geoffom Pyattom. ZDA so za javno objavo posnetka, ki je tako Nulandovo kot Washington spravil v zadrego, okrivile ruske oblasti.

Nulandova, ki je včeraj pripotovala v Ukrajino, in Pyatt v objavljenem telefonskem pogovoru razpravljata o vlogi pozicijskih voditeljev v vladi in posredovanju mednarodne skupnosti med sprtima stranema. Del pogovora manjka, je pa kljub temu iz njega mogoče razbrati, da visoka diplomatka voditelja stranke Udar Vitalija Klička in predsednika stranke Svoboda Olega Tjagniboka ne vidi v prihodnji ukrajinski vladi. Je pa po njenem »pravi mož za nalogo« predsednik stranke Domovina Arsenij Jacenjuk, ki ima potrebne gospodarske izkušnje in izkušnje z vladanjem.

Največ prahu je dvignila njena kratka izjava zatem, ko veleposlanika obvesti, da bo generalni sekretar ZN Ban Ki Mun v Ukrajino menda kot svojega predstavnika napotil nekdanjega nizozemskega veleposlanika Roberta Serryja. »Mislim, da bi bilo super, saj bi pomagal zalepiti zadevo in ZN bodo zlepili skupaj in ... saj veste ... jebeš EU.«

Odziv Washingtona na razkrit pogovor je bil razmeroma medel. Tiskovna predstavnica State Departmenta Jen Psaki je sporočila, da se je Nulandova predstavnikom Evropske unije že opravičila za ostre besede. Sta pa tako zunanje ministrstvo kot Bela hiša namignila, da je telefonski pogovor v javnost spravila ruska oblast. Izpostavili so namreč dejstvo, da ga je na Twitterju prvi objavil namestnik ruskega premiera Dmitri Rogozin.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je po včerajšnjem srečanju z Nulandovo odpotoval v Soči, kjer se bo ob robu otvoritvene slovesnosti olimpijskih iger srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Predsednika bosta govorila dan po tem, ko je Kremelj zaostril retoriko proti vmešavanju Zahoda v notranje zadeve Ukrajine. Svetovalec predsednika Putina Sergej Glazje je za ukrajinsko različico časnika Kommersant včeraj ZDA obtožil, da oborožujejo ukrajinske upornike. »Po naših informacijah ameriški viri tedensko za financiranje opozicije in upornikov namenijo 20 milijonov dolarjev, tudi v obliki orožja,« je povedal, hkrati pa posvaril, da bi lahko Moskva posredovala.

Na ulicah Kijeva medtem še vedno vztraja več tisoč protestnikov, ki zahtevajo odstop Janukoviča in predčasne volitve.