V južnoafriškem rudniku nove žrtve

Nasilje v Lonminovem rudniku se je razplamtelo, ko sta se dva sindikata rudarjev zapletla v spor za prevlado.

Objavljeno
16. avgust 2012 17.09
Posodobljeno
16. avgust 2012 17.30
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Cape Town - Pod streli južnoafriške policije je v rudniku platine Marikana po poročanju BBC danes umrlo najmanj sedem ljudi. Policija je na stavkajoče rudarje menda začela streljati po tem, ko ti kljub opozorilu iz rok niso hoteli odložiti palic in mačet.

Že v začetku tedna je bil rudnik, ki ga upravlja eden največjih proizvajalcev platine na svetu Lonmin, ki se nahaja kakih sto kilometrov od Johannesburga, prizorišče spopadov. Nasilje se je razplamtelo v nedeljo, potem ko sta se dva konkurenčna sindikata, vodilni nacionalni sindikat rudarjev (NUM) in novo ustanovljeno manjše združenje rudarjev in gradbenih delavcev (AMCU), zapletla v spor za prevlado. AMCU po pisanju BBC zahteva dvig plač, in sicer trikratno povečanje mesečnih plač z 4000 južnoafriških randov na 12.000 randov (s približno 400 evrov na 1200). Pri NUM menijo, da so zahteve pretirane in stavkajoče pozvali, naj končajo stavko.

Iz Lonmina so sporočili, da je stavka delavcev nezakonita, tistim, ki do petka ne bodo nadaljevali delo, pa zagrozili z odpovedjo delovnega razmerja.