V južnoafriškem rudniku platine vsaj 13 ranjenih

V bližini rudnika platine v Rustenburgu naj bi se spopadli člani dveh sindikatov, posredovali so varnostniki.

Objavljeno
18. februar 2013 20.27
SFRICA-MINING-LABOUR-STRIKE-ANGLOAMERICAN-FILES
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Johannesburg - V rudniku platine britansko-ameriškega podjetja Anglo American Platinum (Amplats) v kraju Rustenburg, kjer so delavci po vzoru rudarjev iz Marikane lani zahtevali višje plače, je danes znova izbruhnilo nasilje. Po poročanju Reutersa je bil povod za današnji spopad spor med rivalskima sindikatoma. Posredovali so varnostniki, pri tem pa je bilo ranjenih vsaj 13 ljudi.

Kot poroča Reuters, je bil povod za današnji spopad spor o uporabi poslovnih prostorov rudnika, namenjenih delovanju sindikatov. Po pojasnilih policije, so štirje domnevno člani sindikata NUM (Nacionalni sindikat rudarjev) poskušali zavzeti pisarno. Načrte jim je prekrižalo okoli 1000 članov sindikata AMCU (Združenje rudarjev in gradbenih delavcev), ki so se zbrali pred prostori. »Domnevni člani NUM so si življenje rešili zgolj z begom,« je povedal tiskovni predstavnik policije Thulani Ngubane.

Po podatkih družbe Amplats, največjega proizvajalca platine na svetu, je varnostna služba množico razgnala z gumijastimi naboji, ranjenih pa je bilo devet delavcev in štirje varnostniki.

Zaradi spora med sindikatoma NUM in AMCU je že lani avgusta ubitih več ljudi. Na spor med rivalskima organizacijama je svetovna javnost postala pozorna med stavko rudarjev v rudniku platine Marikan, ko je policija krvavo obračunala s stavkajočimi.