V Kairu množični shod islamistov

Islamske skupine so k shodu pozvale pred protesti 30. junija, ko bo opozicija predvidoma zahtevala predčasne volitve.

Objavljeno
21. junij 2013 21.05
EGYPT-POLITICS-ISLAMIST-DEMO
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Kairo − Več tisoč egiptovskih islamistov se je pred napovedanimi opozicijskimi protesti proti predsedniku Mohamedu Mursiju zbralo v Kairu in s tem izkazalo podporo predsedniku, piše Slovenska tiskovna agencija. Islamske skupine z Muslimansko bratovščino na čelu so k shodu pozvale pred protesti 30. junija, ko bo opozicija predvidoma zahtevala predčasne predsedniške volitve.

Islamisti, ki so se zbrali na trgu pred kairsko mošejo Raba al Adavija., so po pisanju STA mahali z zastavami in nosili portrete predsednika. V mošeji pa so verniki vzklikali, da je »Mursi predsednik vseh Egipčanov«, nato pa so se pridružili množici na trgu.

Protestniki so izrazili prepričanje, da število zbranih dokazuje, da Mursi uživa podporo Egipčanov. »Zbrali smo se v tolikšnem številu, da ne bi sekularisti mislili, da smo manjšina. Smo sposobni zaščititi legitimnost in islamsko pravo,« je dejala ena od udeleženk shoda Hamida Bakut.

Medtem pa so v Aleksandriji udeleženci shoda proti Mursiju izmenjali psovke z njegovimi privrženci, kar je sprožilo prerivanje. Islamisti sicer opozicijo obtožujejo, da je ostanek režima strmoglavljenega predsednika Hosnija Mubaraka in da želi povzročati kaos. »Demokratično izvoljeni predsedniki niso nikoli odstranjeni s protesti,« je dejal predstavnik Muslimanske bratovščine Gehad al Hadad.

Za 30. junij so ob prvi obletnici Mursijevega vodenja države napovedani protesti, h katerim je pozvalo gibanje Tamarod oziroma vstaja, še piše STA