V Kazahstanu nov krog pogajanj z Iranom

Šesterica držav Iranu v zameno za prenehanje bogatenja urana obljublja omilitev sankcij.

Objavljeno
05. april 2013 11.19
KAZAKHSTAN-EU-RUSSIA-US-IRAN-NUCLEAR-POLITICS
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Almaty - Iran in šesterica (Nemčije ter peti stalnih članic Varnostnega sveta Združenih narodov - Velika Britanija, Kitajska, Francija, Rusija in ZDA) sta danes v kazahstanskem mestu Almaty začela nov krog pogajanj o spornem iranskem jedrskem programu, je sporočil neimenovani predstavnik Zahoda.

»Plenarno zasedanje se je davi pravkar začelo v Rixosu,« je dejal predstavnik. Rixos je hotel s petimi zvezdicami v Almatyju.

Tiskovni predstavnik visoke zunanjepolitične predstavnice EU Catherine Ashton, Michael Mann je povedal, da bodo današnji pogovori osredotočeni na odgovore Irana na predloge s februarskega kroga pogajanj. »Naša ponudba je pravična in uravnotežena, zato upamo, da bo Iran prestavil konkreten odgovor,« je dejal.

»Iran bi moral pomiriti mednarodno skupnost z zagotovilom, da ga zanimajo zgolj mirne jedrske dejavnosti brez vojaške dimenzije,« je poudaril Mann. Dodaj je, da sta za pogovore predvidena dva dneva, vendar ni izključil možnosti, da bi se končali že v enem dnevu, če ne bo napredka

Na februarskih pogovorih v Kazahstanu je šesterica Iranu v zameno za prenehanje bogatenja urana do 20-odstotne stopnje obljubila omilitev sankcij v povezavi s trgovanjem z nafto in finančnimi storitvami. Ponudba je domnevno vsebovala tudi omilitev sankcij pri trgovanju z zlatom in drugimi plemenitimi kovinami.

Dan pred začetkom pogovorov je vodja iranskih pogajalcev Sajed Džalil napovedal, da bo Teheran v Almatyju vztrajal, da mu priznajo pravico do bogatenja urana.

Zahod in Izrael domnevata, da želi Teheran razviti jedrsko orožje, čeprav Iran vztraja, da ima njegov jedrski program izključno miroljuben značaj.