V Londonu strmoglavil helikopter

Preiskovalci še vedno ugotavljajo, kaj je botrovalo nesreči, v kateri sta umrla dva človeka, 13 pa je bilo poškodovanih.

Objavljeno
16. januar 2013 08.37
Posodobljeno
16. januar 2013 08.45
BRITAIN-HELICOPTER/CRASH
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si

London − V londonskem okrožju Wandsworth, ki leži bližini postaje Vauxhall na jugu britanske prestolnice, je davi med jutranjo prometno konico v žerjav na gradbišču prestižne stanovanjske zgradbe trčil helikopter, ki je nato goreč strmoglavil v globino.

Pri tem sta po podatkih policije umrla dva človeka, in sicer pilot helikopterja in še ena oseba na tleh, poškodovanih pa je bilo 13 ljudi. Šest so jih morali prepeljati v bolnišnico, med njimi tudi eno osebo s hujšimi poškodbami. Po besedah poveljnika londonske policije Neila Basuja je sicer »pravi čudež«, da ni žrtev še več. 

Na prizorišče, kjer se je vnelo gorivo in je izbruhnil požar, so že po nekaj minutah prispeli reševalci in gasilci, dostop do območja pa so zaprli. Začasno so ustavili tudi vse avtobuse, podzemno železnico in vlake. Britanski premier David Camron je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP že pohvalil hiter in učinkovit odziv reševalnih služb.

Vzrok nesreče še ni znan

Potniški helikopter po podatkih AFP vzletel iz mesta Redhill v grofiji Surrey, namenjen pa je bil v Elstree v Hertfordshiru. Zaradi slabega vremena je pilot prosil za preusmeritev na londonsko letališče za helikopterje, pet kilometrov od prizorišča nesreče.

Preiskovalci letalskih nesreč sicer še vedno ugotavljajo, kaj je botrovalo nesreči. Med drugim tako preverjajo navedbe, da žerjav ni imel prižgane luči, kar bi lahko v današnjih meglenih vremenskih pogojih precej pripomoglo k nesreči. Poleg tega so priče povedale, da se je helikopter prevračal, preden je zagorel, slišati pa je bilo tudi glasno eksplozijo.

Poslanka Nicky Morgan je bila ravno na poti proti postaji Vauxhall, ko je zaslišala silovito eksplozijo. »Mislila sem, da je nekaj eksplodiralo,« je povedala za BBC. »Nato sem videla val dima.« Quinn Murray pa je bil na kolesu, ko je zagledal nesrečo. »Helikopter je zadel ob vrh žerjava in padel na tla. Močno je zagorelo,« je dejal.