V Maliju drugi krog volitev

V predsedniški tekmi merita moči veterana malijske politike - Ibrahim Boubacar Keita in Soumalia Cisse.

Objavljeno
11. avgust 2013 13.47
MALI-ELECTION/
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Bamako - Dva veterana malijske politike danes merita moči v drugem krogu predsedniških volitev. Te naj bi pomagale državi obrniti nov list po mesecih nemirov zaradi vojaškega urada, islamističnih skrajnežev in francoske vojaške intervencije.

Volitve, prve po letu 2007, naj bi državi tudi odprle pot do več kot štirih milijard dolarjev obljubljene mednarodne pomoči. Donatorji so namreč po vojaškem udaru marca lani prispevke začasno ustavili.

V prvem krogu predsedniških volitev 28. julija je največ volivcev glasovalo za Ibrahima Boubacara Keito, ki je služil kot premier Malija med letoma 1994 in 2000. Keita je osvojil 39,2 odstotka glasov, medtem ko je njegov najbližji zasledovalec, nekdanji finančni minister Soumalia Cisse, prejel 19,4 odstotka glasov.

Keita, znan tudi kot IBK, velja za favorita. Sam trdi, da ima tudi podporo večine 25 predsedniških kandidatov, ki so iz bitke izpadli po prvem krogu. Na drugi strani je Cisseja podprla največja malijska politična stranka Adema.

Po zmagi v prvem krogu je sicer Keita okoli 6,8 milijona malijskih volilnih upravičencev pozval, naj mu v drugem krogu podelijo »jasno in čisto« večino, da bo zagotovo veljalo, da zmaga ni bila »ukradena«.

Cisse se je namreč po prvem krogu pritožil, da je prihajalo do nepravilnosti, saj naj bi nekateri volivci glasovali večkrat. Od 3,5 milijona oddanih glasovnic naj bi jih bilo spornih več kot 400.000. Malijsko ustavno sodišče je obtožbe zavrnilo.

Keita in Cisse sta se enkrat že pomerila v predsedniški tekmi. Leta 2002 sta morala oba priznati premoč Amadouju Toumaniju Toureju, ki je bil nato odstavljen z vojaškim udarom. Kaos v državi so izkoristili islamisti, ki so zavzeli sever države in tam uvedli šeriatsko pravo. Ko so skušali prodreti južneje proti prestolnici Bamako, je posredovala Francija.

Mali je ena najrevnejših držav na svetu. Več kot 60 odstotkov ozemlja države prekriva puščava. Pričakovana življenjska doba okoli 16 milijonov prebivalcev je 54,5 leta. Približno 95 odstotkov prebivalcev je muslimanov, skoraj tri četrtine odraslih pa ne zna brati in pisati.

1,24 milijona kvadratnih kilometrov velika država na južnem obrobju Sahare je ena najpomembnejših pridelovalk bombaža v Afriki. Država se pogosto spopada s hudimi sušami.