V Mehiki kar dvakrat »ubili« mamilarskega šefa

V strelskem obračunu je bil ubit ustanovitelj kartela La Familia, ki so ga za mrtvega razglasili že pred več kot tremi leti.

Objavljeno
10. marec 2014 14.19
Posodobljeno
10. marec 2014 14.33
MEXICO/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Ciudad de Mexico − Administracija mehiškega predsednika Enriqueja Peñe Nieta je zadala še en udarec mamilarskim kartelom, ki po državi sejejo strah, hkrati pa osramotila tudi administracijo predhodnika Felipeja Calderóna − v strelskem obračunu s pripadniki varnostnih sil je bil namreč včeraj ubit ustanovitelj kartela La Familia in vodja njegove podružnice Vitezi Templjarji, ki so ga mehiške oblasti za mrtvega razglasile že pred več kot tremi leti.

Nazario Moreno González z vzdevkom El Mas Loco oziroma Najbolj nori je bil po navedbah tujih tiskovnih agencij ubit v kraju Timbuscatio v zvezni državi Michoacan. Vojaki so ga hoteli po pisanju agencije AFP aretirati, a se je Moreno aretaciji upiral in bil v obračunu, ki je izbruhnil, ustreljen. Z njegovo smrtjo so mehiške oblasti dosegle še eno zmago v bitki proti organiziranemu kriminalu − prejšnji mesec so namreč po 13 letih na begu aretirali najbolj iskanega in najvplivnejšega mamilarskega lorda Joaquína Guzmána, vodjo kartela Sinaloa, že julija lani pa so aretirali vodjo zloglasne tolpe Los Zetas Miguela Angela Trevina, znanega kot Z-40.

Mehiške oblasti so večino včerajšnjega dne porabile za potrditev identitete ubitega moškega, toda tokrat so imele v nasprotju s »prvim primerom njegove smrti« decembra 2010 pomemben dokaz − njegovo truplo, ki so ga po trditvah Calderónove administracije tedaj odnesli njegovi privrženci. Morenovo identiteto so tako potrdili s prstnimi odtisi, izvedli pa so tudi test DNK, a na rezultate še čakajo.

Od Družine do Templjarjev

Moreno je kartel La Familia Michoacana ustanovil leta 2005, vanj pa v boju proti brutalni tolpi Los Zetas rekrutiral mlade moške iz zvezne države na zahodu Mehike, ki je znana po pridelavi limet in avokada ter kot največja proizvajalka železove rude v državi − leta 2012 jo je prispevala kar 27 odstotkov. Lokalni prebivalci so Morena v boju proti tolpi Los Zetas sprva menda podpirali, saj njegove organizacije niso videli kot kriminalno združenje, kmalu pa se je to spremenilo. La Familia je namreč po tem, ko je pregnala rivalsko tolpo, prevzela njene dejavnosti, svoj prevzem območja pa naznanila z zloglasno potezo − na plesišče enega od nočnih klubov so namreč njeni člani zmetali pet odrobljenih glav.

Moreno je veljal za duhovnega voditelja kartela in je spisal celo tako imenovani Gospel La Familie, nekakšno biblijo s pravili, ki je članom kartela prepovedovala uporabo alkohola in trdih drog ter njihovo preprodajo na mehiških tleh. Kljub veri v Boga in strogim moralnim načelom je kartel območje delovanja obvladoval z nasiljem, ustrahovanjem in izsiljevanjem, polastil pa se je tudi pridobivanja železove rude in jo prek pristanišča Lazaro Cardenas izvažal na Kitajsko, hkrati pa uvažal kemikalije, potrebne za izdelavo metamfetaminov.

Moreno in njegov kartel sta se tako znašla na vrhu seznama za odstrel nekdanjega predsednika Felipeja Calderóna, ki je decembra 2010 sporočil, da so ga po dvodnevnem strelskem obračunu ubili. Medtem ko se je Calderón hvalil z Morenovo smrtjo in uničenjem kartela La Familia, ki je dejansko razpadel, so bili številni prebivalci Michoacana prepričani, da je preživel, oborožene vaške straže, ki so se organizirale v boju proti nasilju mamilarskih tolp, pa so oblasti pozivale, naj ga aretirajo. Morenov najtesnejši zaveznik Servando La Tuta Gomez se je pretvarjal, da žaluje za pokojnim prijateljem, v resnici pa sta skupaj ustanovila Viteze Templjarje.

Moreno sicer ni prvi vodja kartela, ki je »preživel« domnevno smrt. Oktobra 2012 so namreč neznanci le nekaj ur po smrti ukradli truplo voditelja tolpe Los Zetas Heriberta Lazcana Lazcana, s čimer so sprožili govorice, da ga sploh niso ubili. Leta 1997 pa je med operacijo, s katero si je nameraval spremeniti izgled, umrl vodja juareškega mamilarskega kartela Amado Carrillo Fuentes, čeprav tudi o tej smrti mnogi še vedno dvomijo.