V Moskvi danes rivalska shoda

Na predvečer Putinove inavguracije so v Moskvi izbruhili nemiri. Pridržali so tri vidnejše predstavnike opozicije.

Objavljeno
06. maj 2012 14.53
Posodobljeno
06. maj 2012 15.11
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Moskva −Na predvečer inavguracijske slovesnosti Vladimirja Putina so se v Moskvi, kjer so shod pripravili tako nasprotniki kot privrženci novega starega predsednika, razvneli spopadi. Po poročanju Rie Novosti so spopadi med policijo in protirežimskimi protestniki izbruhnili, ko se je množica protestnikov poskušala prebiti do Kremlja.

Policija je priprla več ljudi, med njimi tudi tri vidnejše predstavnike opozicije - Sergeja Udalcova, Borisa Nemcova in Alekseja Novalnija. Slednji je svoje privržence prek Twitterja po aretacijo pozval, naj ne odidejo.

Oblasti so opoziciji izdale dovoljenje za shod z le 5000 udeleženci, a se je shoda udeležilo veliko več ljudi. Medtem ko organizatorji poročajo o 100.000 udeležencih, novinarji Rie Novosti ocenjujejo, da je v Moskvi 50.000 protestnikov. Policija pa je število protestnikov ocenila na zgolj 8000.

Organizatorji protesta so sporočili, da je njihov namen nekdanjemu vohunu ruske obveščevalne službe KGB pokazati, kako se je Rusija od njegove vladavine med letoma 2000 in 2008 spremenila.

Iz različnih koncev države sicer poročajo o majhnem odzivu, po drugi strani pa niso redka poročila o ukrepih ruskih oblasti, da bi opoziciji udeležbo na shodu preprečili. Mediji iz Sankt Peterburga tako poročajo, da je prometna policija ustavila več avtobusov in jim pobrala dokumente, da ne bi mogli nadaljevati poti v Moskvo. Aktivist iz mesta Ufa poroča, da je policija aretirala tri ljudi, ki so se hoteli vkrcati na vlak, in jih zaradi domnevnega iskanja prepira zaprla za tri dni. V Moskvi so poleg tega zaprli 12 postaj podzemne železnice, ki so najbližje prizorišču shoda, kar so tamkajšnje oblasti opravičile s trditvijo, da morajo sprazniti ulice za vojaške vaje za parado ob dnevu zmage, ki bo v sredo.

Srečanje pa danes načrtujejo tudi Putinovi privrženci − v parku zmage naj bi se jih zbralo 50.000. Ti za svoje srečanje sicer ne potrebujejo dovoljenja, saj po navedbah organizatorjev ne bo šlo za protestni shod ali marš, ampak za množični kulturni dogodek.