V napadih na dan volitev v Afganistanu več kot 200 mrtvih

Iz Afganistana sicer poročajo o visoki volilni udeležbi.

Objavljeno
15. junij 2014 14.50
AFGHANISTAN-ELECTION
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Kabul - Med drugim krogom predsedniških volitev v Afganistanu, ki je potekal v soboto, je bilo po zadnjih podatkih ubitih najmanj 227 ljudi, med njimi 33 civilistov, je sporočilo tamkajšnje obrambno ministrstvo. Volilna komisija je medtem danes začela preštevati glasove, prve rezultate pa bo predvidoma objavila 2. julija.

»Ubitih je bilo 18 vojakov, 74 pa jih je bilo ranjenih. Po državi je bilo ranjenih tudi 63 civilistov,« je danes povedal tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Zahir Azimi.

Ob tem je dodal, da so varnostne sile ubile 176 talibanskih upornikov, 93 pa jih ranile. Po Azimijevih navedbah je bilo varnostnih groženj več kot v prvem krogu volitev 5. aprila, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah lokalnih oblasti je v soboto zvečer v eksploziji avtomobila bombe na obrobju mesta Aibak umrlo enajst ljudi, med njimi tri uslužbenke volilne komisije in trije opazovalci, ki so se vračali z volišča.

Iz Afganistana sicer poročajo o visoki volilni udeležbi, saj naj bi se sobotnih volitev udeležilo več kot sedem milijonov ljudi, še navaja dpa.