V napadu na kabulsko restavracijo 21 mrtvih, tudi več tujcev

Med ubitimi so štirje civilni pripadniki ZN, predstavnik misije IMF v Afganistanu ter dva Kanadčana in Britanec.

Objavljeno
18. januar 2014 09.53
Ti. Kr., Delo.si, STA
Ti. Kr., Delo.si, STA
Kabul - V petkovem napadu na restavracijo v Kabulu je po zadnjih podatkih umrlo 21 ljudi, med njimi 13 tujcev, pet ljudi pa je bilo ranjenih, je danes sporočila afganistanska policija. Kot še poroča francoska tiskovna agencija AFP, je med smrtnimi žrtvami pet žensk.

Med ubitimi so štirje civilni pripadniki ZN, predstavnik misije Mednarodnega denarnega sklada (IMF) v Afganistanu, po dva Kanadčana in Američana, Britanec, Rus in danska pripadnica evropske policije (Eupol).

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je napad najostreje obsodil, pri tem pa se mu je pridružil tudi Varnostni svet ZN. Pri ZN so že napovedali poostritev ukrepov za zagotovitev varnosti svojega osebja.

Odgovornost za samomorilski napad, ki so ga izvedli trije moški, oboroženi s puškami in bombami, so prevzeli talibani. Ti so sporočili, da so bile tarče napada tujci.

V restavraciji, priljubljeni med tujimi diplomati, se je najprej razstrelil samomorilski napadalec, nato pa je prišlo do izmenjave ognja. Restavracija se nahaja v četrti Vazir Akbar Han, v kateri ima sedež več tujih veleposlaništev.