V napadu na ministrstvo v Bagdadu najmanj 23 mrtvih

Napad je sledil štirim domnevno koordiniranim eksplozijam v bližnjem predelu Alavi, kjer ima sedež več vladnih institucij.

Objavljeno
14. marec 2013 18.31
Mideast Iraq
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Bagdad − V napadu skupine oboroženhi moški na iraško pravosodno ministrstvo v središču Bagdada je bilo ubtoh najmanj 23 ljudi, več deset pa ranjenih. Med mrtvimi so tudi trije napadalci, ki so nosili pasove z razstrelivom, piše Slovenska tiskovna agencija.

Napad je sledil štirim domnevno koordiniranim eksplozijam v bližnjem predelu Alavi, kjer ima sedež več vladnih institucij, med drugim tudi zunanje ministrstvo.

Po poročanju lokalnih medijev so napadalci, ki so vdrli v pravosodno ministrstvo, nosili uniforme vladnega varnostnega osebja. Iraška vojska je nadzor nad poslopjem prevzela, potem ko je ubila napadalce, piše STA.

Odkar so ameriški vojaki decembra 2011 zapustili državo je skoraj vsak dan priča napadom, večajo pa se tudi strahovi pred vrnitvijo sektaškega nasilja, ki je državo v letih 2006 in 2007 pripeljalo na rob državljanske vojne.

Do današnjega nasilja je prišlo v času vse večjih napetosti med vlado, ki jo sestavljajo šiiti, in manjšinskimi suniti. V zadnjih treh mesecih je na tisoče sunitskih protestnikov na tedenskih demonstracijah zahtevalo, naj šiitski premier Nuri al Maliki odpravi zakone, za katere menijo, da so uperjeni proti sunitom, še piše STA.