Racije v nemških skrajno desničarskih krogih

Kljub spektakularnemu udarcu proti domnevnim neonacistom je v medijih mogoče brati tudi kritike današnje akcije.

Objavljeno
13. marec 2012 16.56
Posodobljeno
13. marec 2012 17.02
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
Berlin − Že vse od razkritja »teroristične celice iz Zwickaua«, odgovorne za najmanj deset umorov, Nemčija ve, da skrajno desnega terorizma ne sme jemati zlahka. To je potrdila tudi velika policijska racija v štirih zveznih deželah, med katero so danes preiskali stanovanja več kot tridesetih ljudi.

Kot so sporočili v Koblenzu, 33 članov organizacije »Aktionsbüro Mittelrhein« iz Porenja − Pfalškega, Severnega Porenja − Vestfalije, Turinškega in Baden-Württemberga sumijo ustanavljanja in podpore zločinskih združenj, povzročitve hujših telesnih poškodb, kršenja javnega miru in uporabe protiustavnih simbolov. Skrajni desničarji, stari med 17 in 54 let, so se zbirali v tako imenovani Rjavi hiši v pfalškem Bad Neuenahr-Ahrweilerju, ki so jo v torek zasedli pripadniki posebnih policijskih sil. Po izjavah kriminalistov niso odkrili povezav s »teroristično celico iz Zwickaua«, a tudi tokratni osumljenci so očitno delovali zunaj svojih območij in zbirali podatke o članih levičarskih in protifašističnih gibanj. Pri tem so ustvarjali »ozračje sovraštva in strahu«, navajajo preiskovalci.

Kljub spektakularnemu udarcu proti domnevnim neonacistom pa je na spletnih straneh medijev, ki poročajo o akciji, mogoče brati tudi kritike današnje akcije. »Za kako neumne nas imajo? Tudi nacisti vedo, da je pred njimi težko leto ali dve, med katerima se bodo morali preiskovalci delati, kot da jih resno preiskujejo,« piše ogorčeni pisec elektronskega pisma bralcev, drugi pa celo: »Racije bi morali izvesti pri službi za zaščito ustave in v notranjem ministrstvu zaradi sistematičnega preprečevanja kaznovanja.«

Nemški protinacisti imajo dobre razloge za jezo na preiskovalne organe. Neonacisti iz Zwickaua Beate Zschäpe, Uwe Mundlos in Uwe Böhnhardt, zbrani v organizaciji Nacionalsocialistično podzemlje (NSU), so več kot desetletje podtikali bombe in v sedmih letih ubili najmanj devet priseljencev turškega in drugega rodu, pa so preiskovalci vse do uboja policistke in hudih poškodb njenega kolega policista v Heilbronnu aprila 2007 domnevali, da gre za medsebojne obračune v priseljenskih skupnostih. In tudi potem so morilce odkrili šele novembra lani, ko so Mundlosa in Böhnhardta po bančnem ropu našli ustreljena v njunem požganem avtodomu. Beate Zschäpe se je nekaj dni pozneje sama vdala in je zdaj v preiskovalnem zaporu.

Priprli pa so tudi več domnevnih pomočnikov neonacističnih morilcev, ki so se še kot najstniki povezali z geslom »Naši stari očetje niso bili nobeni zločinci!« Nemška televizijska postaja ARD je pred kratkim tudi dokazala, da je bil morilec Mundlos v devetdesetih letih šofer drugega moža skrajno desne nacionalnodemokratske NPD Franka Schwerdta.