V nesreči na moskovskem metroju 20 mrtvih, 160 poškodovanih

Po prvih informacijah je do nesreče prišlo pri nenadnem zaviranju, ki mu je menda botroval izpad elektrike.

Objavljeno
15. julij 2014 10.33
Posodobljeno
15. julij 2014 10.36
RUSSIA-ACCIDENT/
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Moskva − Iz Moskve poročajo o hudi nesreči, ki se je v času jutranje prometne konice zgodila na podzemni železnici. Na odseku med postajama Slavjanski bulvar in Park zmage so namreč iztirili trije vagoni enega od metrojev, pri čemer je po zadnjih podatkih umrlo 20 ljudi, najmanj 160 pa je poškodovanih.

Možnost, da bi nesrečo povzročil teroristični napad, so že izključili. Po prvih informacijah, ki jih navaja ruski spletni portal RT, je namreč do nesreče prišlo zaradi izpada elektrike. Prižgal se je alarm in strojevodja je močno zavrl. Pri tem je več vagonov iztirilo.

Približno 1150 potnikov, ki so ostali ujeti v vagonih, so že evakuirali. Poškodovane so odnesli z nosili ter jih v bolnišnice prepeljali z reševalnimi vozili in helikopterji. Na postaji Slavjanski bulvar so vzpostavili krizni štab, policija pa je območje zaprla.

Ruski premier Dmitrij Medvedjev je svojcem umrlih že izrekel sožalje in obljubil pomoč vlade. Moskovski župan Sergej Sobjanin pa je napovedal stroge ukrepe zoper odgovorne. »Prepričan sem, da bodo zaradi nesreče sprožili kazenski postopek, uvedli preiskavo in najstrožje ukrepe,« je povedal in dodal, da bo proga znova prevozna čez dva dni. Zaradi nesreče so za jutri že razglasili tridnevno žalovanje.

Na moskovski podzemni železnici, s katero vsak dan potuje devet milijonov potnikov, so letos zabeležili že 13 nesreč, v katerih pa poškodovanih ni bilo, poroča ruska tiskovna agencija Itar Tass. Običajno težave povzročijo poškodbe na konstrukciji, poplavljeni predori, požari in električne napake.