V Panami aretiran nekdanji vodja Cie v Milanu

Robert Seldon Lady je bil zaradi ugrabitve egiptovskega imama Abu Omarja leta 2003 obsojen na devet let zapora.

Objavljeno
19. julij 2013 10.23
Italy CIA Kidnapping
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Panama − V Panami so aretirali nekdanjega vodjo ameriške obveščevalne agencije Cia v Milanu, ki je bil zaradi ugrabitve egiptovskega imama Abu Omarja leta 2003 v Italiji obsojen na devet let zapora, piše Slovenska tiskovna agencija.

Italijanska ministrica za pravosodje Anna Maria Cancellieri je že podpisala nalog za priprtje Roberta Seldona Ladyja, bolj znanega po vzdevku Mister Bob, sedaj pa ima dva meseca časa, da od Paname uradno zahteva njegovo izročitev, piše STA.

Tiskovna predstavnica State Departmenta Marie Harf pa je nato danes dejala, da je Lady "že na poti v ZDA ali je že v ZDA". Drugih podrobnosti ni povedala. Na italijanskem zunanjem ministrstvu so po poročanju italijanske tiskovne agencije Anse na vest o tem, da je morda v ZDA, dejali le, da "spoštujejo odločitev Paname". Italija sicer lahko zahteva njegovo izročitev tudi od ZDA.

Lady je bil skupaj s še 22 drugimi agenti Cie obtožen, da je leta 2003 ugrabil Abu Omarja, katerega pravo ime je Osama Mustafa Hasan. Abu Omar je bil član egiptovske skrajne islamistične opozicije, ki pa je imel v Italiji politični azil.

Potem ko so ga v skupni akciji Cie in italijanske obveščevalne agencije Sismi zajeli na ulici v Milanu, so ga odpeljali v ameriška vojaška oporišča v Italiji in Nemčiji, pozneje pa so ga za štiri leta premestili v zapor v Egiptu. Po Omarjevih besedah so ga tam mučili.

Milansko prizivno sodišče je zaradi ugrabitve leta 2009 potrdilo večletne zaporne kazni za 23 ameriških agentov Cie. Kazni so jim bile izrečene v odsotnosti, saj ameriške oblasti niso pristale na zahtevo po njihovi izročitvi Italiji. Lani jih je potrdilo še vrhovno sodišče. Najstrožja kazen je doletela prav danes 59-letnega Mister Boba, ki je tudi edini, za katerega je bila nato izdana mednarodna tiralica.

Ugrabitev Abu Omarja je bila le del spornega programa izrednih izročitev, ki ga je leta 2003 v okviru vojne proti terorizmu sprožil tedanji ameriški predsednik George Bush, dodaja STA. V okviru tega programa je Cia v različnih državah nezakonito ugrabila množico terorističnih osumljencev in jih izročila njihovim domačim državah, kjer so jih nato mučili.