V petkovih eksplozijah v Pakistanu 51 mrtvih

V bolnišnici je 136 ranjenih. Število smrtnih žrtev bi lahko še naraslo, saj je več deset ranjenih v kritičnem stanju.

Objavljeno
27. julij 2013 13.33
Pakistan
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Islamabad − V petkovih eksplozijah na tržnici na severozahodu Pakistana je po najnovejših podatkih iz lokalne bolnišnice umrlo najmanj 51 ljudi. Kot piše Slovenska tiskovna agencija, je dvakrat hkrati eksplodiralo v bližini šiitske mošeje v mestu Paračinar v plemenskem okrožju Kuram blizu meje med Pakistanom in Afganistanom.

Med smrtnimi žrtvami je sedem otrok, v bolnišnici pa je še vedno 136 ranjenih, je povedal vodja bolnišnice v Kuramu Sabir Husain. Število smrtnih žrtev bi lahko še naraslo, saj je več deset ranjenih še v kritičnem stanju.

Po ocenah vodje civilne uprave okrožja Riaza Mahsuda sta bombi najverjetneje sprožila samomorilska napadalca. Eksplozija je odjeknila v bližini šiitske mošeje in večina žrtev so bili pripadniki te muslimanske manjšine.

Odgovornost za napad je prevzela militantna skupina Ansarul Mudžahedin. »Šiiti so sovražniki islama, zato jih napadamo,« so sporočilipo pisanju STA.

Šiiti predstavljajo 20 odstotkov od več kot 180 milijonov Pakistancev, ostali pa so večinoma sunitski muslimani. Šiiti so večkrat tarča talibov, ki jih prištevajo k heretikom.